Bonden som hade oturen att vara över 190 cm lång

Individens rätt går nu före statens makt, säger Anna Lindh apropå USA:s krig i Afghanistan. Principen tycks dock inte gälla karlar som från 7.900 meters höjd kan bedömas vara över 1,90 långa. Aftonbladet 4 mars 2002.


UTRIKESMINISTER Anna Lindh välkomnar den amerikanska krigsmaktens befrielse av kvinnorna i Afghanistan. Hon kallar det en ny säkerhetspolitik:

”Det vidgade säkerhetsbegrepp vi idag talar om sätter individens rättigheter och säkerhet i fokus, inte bara staters.”

Vad betyder det närmare bestämt?

En incident i det pågående korståget mot terrorismen belyser saken.

Afghanistans luftrum genomkorsas för närvarande av obemannade spaningsplan som i realtid sänder bilder till USA:s kommandocentral i Florida. Även Vita Huset sägs vara uppkopplat. Såväl general Tommy Franks som president George W Bush kan alltså i live video följa jakten på de undflyende islamiska terroristerna.

En dag i början av februari rör sig ett spaningsplan av typen Predator (Rovdjur) över bergen kring byn Zhawar i sydöstra Afghanistan. Planet är försett med robotar av märket Hellfire (Helveteseld).

Området är redan bombat sönder och samman, eftersom al-Qaida ska ha haft ett läger i trakten. Likväl går det att från över 7.900 meters höjd iaktta några män därnere på marken. De har färdats dit med en terränggående bil, och de förefaller vara beväpnade. Inget av detta är i och för sig ovanligt i Afghanistan. Men en av männen tycks vara ovanligt reslig. Han stämmer i detta avseende med det signalement USA har på den påstådde anstiftaren till terrordåden den 11 september – Usama bin Ladin beräknas vara mellan 193 och 198 centimeter lång.

De CIA-officerare och militärer som leder operationen kan naturligtvis inte veta om det verkligen är Usama bin Ladin de ser röra sig på skärmen. Men de drar slutsatsen att det skulle kunna vara det, och eftersom USA:s stridsledning nedbringat andrummet från upptäckt av misstänkt mål till eldgivning till några få minuter har männen därnere i det snötäckta landskapet inte mycket kvar av sina liv. Minst en laserstyrd, pansarbrytande Hellfire-robot avfyras mot den långe mannen och hans sällskap.

En reporter från Washington Post lyckas någon vecka senare ta sig till Zhawar. Byborna berättar att den långe hette Mir Ahmad. De två andra var Daraz och Jahan Gir. De var alla bönder som tagit sig upp i bergen för att leta lämningar efter de tidigare bombardemangen. Metallskrotet skulle säljas i Pakistan.

Från Pentagon meddelas att bybornas uppgifter inte är tillförlitliga. Visserligen kunde de amerikanska soldater som tagit sig till platsen i helikopter inte utan vidare bekräfta att man lyckats avliva Usama bin Ladin, men det fanns inte heller några ”indikationer på att dom /döda/ var oskyldiga lokala invånare”. Bland kvarlevorna hade soldaterna tvärtom hittat dokument på engelska som ”kanske var ansökningar om kreditkort eller möjligen flygtidtabeller”. Således var de tre männen säkert al-Qaida-terrorister som sökt sig upp i detta hårt övervakade och svårt bombade bergsområde för att förbereda nya illdåd.

Det är inte första gången ledningen för Operation Enduring Freedom presenterar bevis av detta slag. Nedkämpade talibaner och al-Qaida-krigare tycks ha en enastående förmåga att strö komprometterande dokument och videofilmer omkring sig.

Det går i alla fall att slå fast en sak: den nya säkerhetspolitik som sätter individens rätt framför statens makt har sina begränsningar. Den gäller inte män i Afghanistan som från en höjd av 7.900 meter kan bedömas vara över 1,90 långa.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 4 mars 2002

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email