Ett Ådalen 2009

Anställningstryggheten är ett bekymmer. Visst, men inte som politiker av olika kulörer förespeglar oss. Tryggheten i anställningen är i upplösning. Det visar en ny film om strejken på Lagena i Jordbro. En notis i Aftonbladet 27 november 2009.


AVSTÅNDET MELLAN den offentliga debatten och arbetslivet som det levs på verkstäder, lager, varuhus och telefoncentraler är så stort att det ibland är svårt att se någon förbindelse.

Nu senast debatterade folkpartiet hur långt man lämpligen bör gå i undantag från turordningsreglerna. Utgångspunkten är att anställningstryggheten är ett bekymmer.

Visst är den ett bekymmer, men inte som politiker av olika kulörer brukar förutsätta.

Bekymret för de flesta som arbetar är att det som funnits av trygghet i anställningen är i upplösning.

Det visar de unga filmarna Samira Ariadad och Karin Arvidson i sin kortfilm Fackklubb 717.

Det handlar om striden vid Systembolagets dotterföretag Lagena i Jordbro i somras. Ledningen varslade fast anställda om uppsägning för att anlita mer personal från bemanningsföretag och försämra villkoren. Lagenaarbetarna svarade med strejk och blockad av transporterna. Företaget anmälde dem till Arbetsdomstolen och tillkallade polis för att bryta blockaden och ge strejkbrytare från bemanningsbolagen tillträde. Ett Ådalen 2009 med piketbussar, kravallstaket och dialogpoliser.

Arbetarna gick tillbaka till arbetet och de varslade fick sparken, men kollektivet var inte kuvat. Det hade med över 100.000 i insamlade medel fått prov på klassolidariteten, och det hade väckt frågan om bemanningsföretagen. Företagsledningar på andra håll, senast vid Coops lager i Bro, vet nu att det kan straffa sig om de far för hårt fram.

Filmen har premiär på Socialistiskt Forum på ABF-huset i Stockholm lördag 28 november kl 12:55. Sedan ska den gå att ladda ner från nätet.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 27 november 2009

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email