Cameron lär av Göran Persson

Den nya högerregeringen i Storbritannien har den svenska socialdemokratins 1990-talspolitik till föredöme när den går till attack mot välfärdssystemen. En notis i Aftonbladet 26 juni.


INTERNATIONALEN tipsar om en sedelärande artikel i The Times: Föredömet för den nya högerregeringen i Storbritannien är 1990-talets svenska krispolitik. Det gäller att inte tveka, förklarar Göran Persson. ”Du har bara ett skott.” Poff, så försvann 150 000 jobb ur den offentliga sektorn. Nu tar britterna efter.

Stämningen var annorlunda för något år sedan, då den finansiella kalabaliken drog igång. Nyliberalismen var passé, det skulle bli Keynes och välfärdspolitik igen. ”Vi har nått en vändpunkt”, skrev Flamman hoppfullt så sent som för ett par månader sedan. Boken Jämlikhetsanden hade slagit an i Storbritannien och skulle gjuta liv i Mona Sahlin och den svenska socialdemokratin.

Jag trodde aldrig på det.

Eftertänksamma borgerliga analytiker varnade i åratal för det finansiella sammanbrottet. Det hjälpte ingenting. Martin Wolf, den före detta Världsbanksekonomen, varnar nu i Financial Times för hysterin kring statsskulder och budgetunderskott. Det hjälper ingenting. Samfällt som på 1930-talet skruvar sig de kapitalistiska länderna längre ner i krisen.

Det har inget med bristande intelligens att göra. Enfalden är systematisk. När överklassen ostraffat kan härja kring finns ingen gräns för dumheten.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 26 juni 2010

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email