Säker vinst på handikapp

Riskkapitalbolag tar över alltmer av vården av funktionshindrade, rapporterar tidskriften Intra. Tillflödet av skattemedel lockar. För egen del undviker bolagen att betala skatt. En notis i Aftonbladet 16 september 2010.


VÅRDEN AV funktionshindrade har blivit ett fält för finansiella operationer, rapporterar Kent Werne i tidskriften Intra (3/2010). Det som lockar är ”det stabila kassaflödet”, det vill säga utsikten att med skattemedel tillgodogöra sig säkra vinster. Fem av de största privata koncernerna i branschen ägs av riskkapitalbolag, vilka för egen del ogärna bidrar till statskasssan. De har ofta sitt säte i något skatteparadis.

De anställda och ”kunderna” köps och säljs som olja eller spannmål. Ena dagen heter ägaren Praktikertjänst eller Assistansia, nästa HgCapital eller IK Investment Partners. Inbäddade i affärssekretess och omhuldade av EU:s konkurrensregler lever bolagen av det allmänna. Vinsterna hos de fem stora motsvarar lönekostnaderna för över tusen heltidsanställda vårdare, räknar Werne ut.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 17 september 2010

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email