Farvälfärden

När det drar ihop sig till val talar politiker gärna om välfärden. Fredrik Reinfeldt säger sig värna ”välfärdens kärna”. En läsare har ett förslag som gör det lättare att genomskåda retoriken. En notis i Aftonbladet 17 september 2010.


FÖR INTE SÅ LÄNGE SEDAN talade Fredrik Reinfeldt gärna om systemskifte. Välfärdsstaten var sossig och förtryckande.

Borgerligheten hade ridit ut 1960- och 70-talens politiska stormar. Hotet underifrån var avvärjt. Det var dags att säga upp gammalt samförstånd och lufta föraktet för massan och dess krav på sociala rättigheter.

Det uppskattades förstås inte av massan, vilket riskerade att fördröja och komplicera avvecklingen av folkhemmet.

Den nyliberale kampanjmakaren Patrik Engellau kom på att man kunde tala om ”den nya välfärden” i stället. Som en ny bilmodell ungefär. Men det lät misstänkt likt det där systemskiftet.

Fram träder då ”det nya arbetarpartiet”. Fredrik Reinfeldt, som numera har tillgång till skickliga PR-konsulter, övertar hela den begreppsapparat som socialdemokratins ledning under motstånd från sin väljarbas förnyat sig ur. Avvecklingen av välfärdsstaten blir ett försvar av ”välfärden” eller åtminstone ”välfärdens kärna”.

Adam Boklund från Göteborg tipsar om sätt att peta hål på retoriken. Ersätt ordet välfärden med farvälfärden. Då blir allt genast klarare.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 17 september 2010

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email