Fuskjobb följer med vinstjäktet

Dagens Nyheters ledarsida den 21 oktober är intressant läsning. Chefredaktören Peter Wolodarski argumenterar mot sig själv. I en signerad artikel kritiserar han kravet på vinstförbud inom välfärden, i en ledare blottlägger han problemet med de marknadsmekanismer som introducerats i den offentliga sektorn: med materiella belöningar knutna till ett fåtal snäva kvalitetsmått utarmas verksamheten. En notis i Aftonbladet 28 oktober 2012.


PETER WOLODARSKI förundrade sig nyligen på Dagens Nyheters ledarsida över Socialdemokratiska kvinnoförbundets motstånd mot vinstjäkt inom välfärden. Vad är problemet med vinster, om det inte handlar om övervinster, frågade han.

Jag föreslår att chefredaktören läser sin huvudledare på motstående sida i samma utgåva av tidningen (21/10). Där finns nämligen svaret.

Stockholms stad har beslutat att lärare som arbetar på skolor med sämre resultat än andra ska få lägre löner än sina kollegor. Elevernas prestationer ska vara avgörande.

Berörda lärare befarar att det ska leda till fiffel med betygsnivåerna. Dagens Nyheter instämmer: Skolans resultat är svårfångat. Nationella prov säger något om elevernas kunskaper, men om de kopplas till ett sanktionssystem riskerar de att få skadlig verkan. ”Den styrande kraften … går från allt som inte mäts till det lilla som blir mätt.” Torftig innötning tränger undan allsidig undervisning och till sist blir kommunens mätinstrument ”främst … en indikation på hur hårt olika skolor prioriterar träning inför proven”.

Just detta är problemet med de marknadsmekanismer som släppts lösa i den offentliga sektorn och utmynnat i privatiseringar av skola, vård och omsorg. Vinstjäktet tränger allmännytta och yrkeskunnande åt sidan. Fuskjobbet tar över.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 28 oktober 2012

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email