Förortens brister

En ledarskribent i Dagens Nyheter skyller utarmningen av förorten på ”rationell samhällsplanering”. Han vill efter mönster från USA ge utrymme för etniska enklaver med butiker och småföretag. Men är problemet för Stockholms mindre välbeställda förorter verkligen brist på affärslokaler? En notis i Aftonbladet 18 mars 2013.


HÅKAN BOSTRÖM PLÄDERAR på Dagens Nyheters ledarsida 14 mars för en etnifiering av samhället efter mönster från USA. Han vill se fler småbutiker drivna av invandrare ute i förorterna. Ett hinder, skriver han, är bristen utrymmen till följd av ”efterkrigstidens rationaliseringar”, då affärer, bostäder och arbetsplatser skulle separeras.

Boström förbiser att denna stadsplanering i långa stycken var hämtad just från USA. Där byggdes vidsträckta villareservat upp utanför innerstäderna. Det motverkade inte den rumsliga uppdelningen av människor efter hud och härkomst. Tvärtom.

En bild från Bagarmossens torg illustrerar artikeln. Lustigt. Fotografen står med ryggen vänd mot det gamla apoteket, en lokal som stått tom åratal. Det saknas inte affärsutrymmen i denna förort byggd på 1950-talet.

Vi brukade handla barnkläder i en andrahandsbutik på Lillåvägen. Men kvinnan som driver den ska stänga. Hon klarar inte hyran.

Det är inte ”vurmen för … rationell planering” som utarmar förorten. Det är snarare fastighetsbolagens fordringar, de nya shoppingpalatsen, de sociala nedrustningarna – och den bristsjukdom som i klassklyftan sprider sig från portgång till portgång: bristen på köpkraft.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 18 mars 2013

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email