USA hjälpte till i gaskriget

USA använde en gasattack i Syrien för att motivera sin militära uppladdning mot landet. Men 1987 bistod USA Irak med militära underrättelser i dess kemiska krigföring mot Iran. En notis i Aftonbladet 23 september 2013.


USA:s MILITÄRA operationer i utlandet brukar föregås av en massiv bearbetning av den allmänna opinionen. Krigen kräver en anslående förevändning – en ny Hitler, ett folkmord eller hot från terrorism och massförstörelsevapen.

I efterhand förbleknar hotbilderna i avslöjanden om fejk och överdrifter. Då har de redan gjort sitt.

En artikel i Foreign Policy ger perspektiv på det skäl USA anför för sin militära uppladdning mot Syrien. Tidigare hemligstämplade CIA-dokument bekräftar att statsledningen i Washington i detalj var informerad om Iraks användning av kemiska stridsmedel i kriget mot Iran under 1980-talet.

Det föranledde ingen reaktion. Tvärtom, USA stödde Saddam Hussein i kriget. 1987 visade satellitbilder hur Iran mobiliserade sina arméer för ett genombrott vid staden Basra. Amerikanerna vidarebefordrade på order från Vita huset uppgifterna till Irak – medvetna om vad som skulle följa.

”Irakierna berättade aldrig för oss att de tänkte använda nervgas. Det behövde de inte. Vi visste det redan”, säger Rick Francona, USA:s dåvarande militärattaché i Bagdad.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 23 september 2013

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email