Urspårat, ministern

Ett godståg spårar ur och är nära en frontalkollision med ett fullsatt pendeltåg. Vi vet ännu inte orsaken, twittrar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Sant. Men ett vet vi: sedan järnvägen utlämnades åt vinstjäktet är säkerheten satt på undantag. En kommentar i Aftonbladet 13 november 2013.


INFRASTRUKTURMINISTER Catharina Elmsäter-Svärd twittrar om det urspårade godståget i Stockholm. Det är för tidigt att säga något om orsaken, förklarar hon.

Men ett vet vi: Sedan Sverige som första land i Europa brutit upp en samordnad järnväg till förmån för enskilda företags vinstjäkt är säkerheten i spåren satt på undantag.

I arbetet med boken Det stora tågrånet talade jag med en expert på Elsäkerhetsverket. Han sammanfattade rådande inställning:

– Säkerheten går före, säger man. Om det inte stör trafiken.

Banarbetare har i månader varnat för att sträckan mellan Södra station och Centralen är i så dåligt skick att bultarna som ska hålla rälsen på plats ständigt lossnar. En pendeltågsförare berättade i oktober om fästen som lagats provisoriskt med småspik.

Trafikverket utlovade en upprustning av sträckan om fem år, och chefen för banunderhållet garanterade i Radio Stockholm att det inte var risk för någon olycka.

Infrastrukturministern framhåller nu än en gång hur mycket regeringen satsar på banunderhållet. Men ute i spåren syns miljarderna inte till. Infranord varslar i stället 400 anställda om uppsägning.

Trängseln i spåren är problemet, säger regeringen. Samtidigt ska nya tågoperatörer för konkurrensens skull trängas i getingmidjan. Det blir ännu svårare att få utrymme för banarbetet.

Godståget i Stockholm var nära att frontalkrocka med en pendeltåg fullsatt med morgonresenärer.

Catharina Elmsäter-Svärd twittrar på.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 13 november 2013

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email