Menar du allvar, Carl?

Carl Bildt talar om folkrätt efter Rysslands annektering av Krim. Efterlyser konsekvens. Samtidigt meddelas att det statliga svenska rymdbolaget hjälper till med fjärrstyrningen av USA:s folkrättsstridiga drönarattacker runtom i världen. Bolaget ämnar fortsätta med det så länge inte politikerna signalerar annat. Vad signalerar Carl Bildt? En artikel i Aftonbladet 30 mars 2014.


CARL BILDT VARNAR för en ”djungelns lag” efter Rysslands annektering av Krim: ”om det accepteras att folkrätten sätts åt sidan i ett fall blir det svårare att värna den i andra”. En klok tanke. Är den allvarligt menad?

Sedan flera år tar sig en annan stormakt, USA, rätten att i preventivt syfte avliva människor i främmande länder. Det sker vanligtvis med hjälp av Hellfiremissiler avfyrade från fjärrstyrda, förarlösa flygplan, så kallade drönare. Operationerna inleddes under det ”krig mot terrorismen” som president Bush utlyste. Hans efterträdare har mångfaldigat attackerna.

Missilerna kan avfyras när drönarnas operatörer vid basen i Nevadaöknen i USA registrerat misstänkt beteende nere på marken. I ett fall tycktes en man i Afghanistan – iakttagen från flera hundra meters höjd – likna Usama bin Ladin. Han finns inte mer. I andra fall har bröllop och andra festligheter där män skjutit salut fått tvära slut.

Men för det mesta avfyras drönarnas missiler inte mot mänskliga mål utan mot SIM-kort i mobiltelefoner. Det avslöjar den tidigare Guardianjournalisten Gleen Greenwald och den amerikanske reportern Jeremy Scahill i en artikel på den nyöppnade sajten The Intercept, där nytt material från Edward Snowden kontinuerligt presenteras.

Så här går det till: Signalspanarna på NSA tycker sig kunna knyta ett SIM-kort till en misstänkt terrorist. Kortet hamnar med presidentens tillstånd i CIA:s eller Pentagons så kallade kill chain, varvid inte bara mobiltelefonen utan också den förmodade innehavaren småningom utraderas.

En hake är att mobiltelefonen för tillfället kan befinna sig i någon annan människas händer. Den kan vara upphittad på gatan, inköpt begagnad på en lokal marknad eller utlånad till en familjemedlem.

En amerikansk officer, citerad i Financial Times, uppskattade 2009 andelen civila offer för drönarattackerna i Pakistan till 98 procent.

Vita huset försäkrar att andelen collateral damage är försumbar.

Oavsett detta är drönarattackerna krigshandlingar i strid med gällande folkrätt. Det är inte tillåtet för en stat att i ett annat land avliva misstänkta brottslingar eller människor som anses utgöra hot mot den egna säkerheten. Allt annat vore, för att citera utrikesministern, ”djungelns lag”.

Nu avslöjar TV4 Nyheterna att det statliga rymdbolaget i Kiruna, omdöpt till Swedish Space Corporation, nära samarbetar med USA:s krigsindustri och flygvapen. SCC hjälpte USA att positionera sin senaste spionsatellit, WGS4, över Mellanöstern. Satelliten har till huvuduppgift att vägleda drönarna i deras värv.

Bolagets kommunikationsdirektör kommenterar: ”Om samarbetet kring ett sådant projekt skulle vara fel, måste det komma en signal från politisk nivå. Det är dom som ger oss vårt uppdrag.”

Vad blir det för signal, Carl?

Mikael Nyberg, Aftonbladet 30 mars 2014

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email