Massövervakningen öppnar för utpressning

43 reservister i den israeliska krigsmaktens signalspaningsenhet avslöjar en av de allvarligaste farorna med spionorganens övervakning av internet och telekommunikationer: det öppnar för statlig utpressning riktad mot enskilda. En notis i Aftonbladet 26 september 2014.


43 RESERVISTER i den militära signalspaningsenheten Unit 8200 har anslutit sig till den växande skaran israeliska refuseniks (Financial Times 16 sep). De vägrar att tjäna ockupationen av Västbanken och Gaza, och de protesterar offentligt mot de metoder Israels krigsmakt använder sig av.

De kallas i medierna ”barnsliga och självupptagna”. Försvarsministern lovar att de ska bestraffas som kriminella.

Vad har de 43 medlemmarna av elitenheten att berätta? Bland annat följande: Israels krigsmakt använder systematiskt underrättelser från sin signalspaning till att skaffa sig kollaboratörer och så split i det palestinska samhället. Enskilda som har en viss sexuell läggning, bedrar sin äkta hälft eller behöver avancerad sjukvård i Israel utsätts för utpressning och tvingas tjäna ockupationsmakten.

Avslöjandet rör inte bara det ockuperade Palestina. Det visar också hur farligt det är att låta NSA, FRA och andra spionorgan härja fritt i de elektroniska kommunikationskanalerna. Den massiva lagringen av personuppgifter tjänar inte bara till övervakning. Den är också ett instrument för statlig manipulation av enskilda medborgare, oppositionella rörelser och andra länders företrädare.

En av leverantörerna av känslig information till Unit 8200 är Pentagons NSA.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 26 september 2014

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email