Trickle down – så fungerar det

Dyrbara pissoarerMed trickle down-mekanismen skulle det bli allmän välfärd. Först skulle de rika bli rikare, sedan skulle välståndet sippra ner samhällskroppen. Resultaten har inte varit överväldigande, men nu auktionerar Financial Times i samarbete med auktionshuset Christie’s och Rädda barnen ut exlusiva klockor, handväskor och mobiler till förmån för världens fattiga barn. En notis i Aftonbladet 8 december 2014.


TRE VÄLPUTSADE PISSOARER, signerade Robert Gober, gick för 3,52 miljoner dollar vid rekordauktionen på Christie’s nyligen. Totalt inbringade tillställningen 852,9 miljoner dollar, drygt 6 miljarder kronor.

Priset på urinoarerna är ett resultat av den så kallade trickle down-teorin, det rättesnöre ledande politiker följt i decennier. Om man med avregleringar av arbetsmarknaden, reor på allmänna tillgångar, statligt underhåll av börser och banker och skattesänkningar för företag och välbeställda främjar ett överflöd av kapital i de översta samhällslagren, kommer droppar snart att sippra ner i de undre. Det var tanken.

Så mycket längre än till rekordpriser på konst, bostäder och aktier har processen inte kommit.

Men inför julen ordnar Christie’s på uppdrag av Financial Times en onlineauktion till förmån för världens fattiga barn. Tidningens livsstilsmagasin How to Spend It har för tillfället döpts om till How to Give It. Läsarna kan lägga bud på konsumtionsartiklar värderade till sammanlagt 530 000 pund, drygt 6 miljoner kronor eller ganska precis en promille av intäkterna från den utropade samtidskonsten.

En mobil för 65 000 kronor kanske, en handväska från Prada med matchande scarf för 296 000 eller en guldklocka från Chopard med armband i alligatorskinn för en mille? Senast 11 december ska buden vara inne.

Om slutpriserna hamnar något över värderingarna kan auktionen inbringa lika mycket som en av de tre pissoarerna. Pengarna tillfaller Rädda barnen.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 8 december 2014

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email