Mikael Nyberg: Kapitalets automatik

Nu kommer min nya bok

Kapitalets automatik – mänskliga robotar och systematisk dumhet. Det är titeln på min nya bok som kommer ut den 29 april. Titeln är dubbeltydig. Jag skriver om automatiseringen. Men också – och framför allt – om det samhälle som robotarna och den artificiella intelligensen utvecklas i. Boken är en blandning av analyser och reportage. Jag har talat med sjuksköterskor, byggjobbare och snöröjare, och jag har träffat bilarbetare i Umeå, städare i EU-palatsen och lagerarbetare hos Dagab i Jönköping, Proffice i Helsingborg och Amazon i Tyskland. Jag har också intervjuat generalsekreteraren för direktörsklubben European Round Table och Susanna Gideonsson, kandidat till posten som ny LO-ordförande. 


MED ROBOTAR och artificiell intelligens försvinner hälften av alla jobb, spår ekonomer. Men på arbetsplatserna blir det allt knappare om tid. Sjuksköterskor sitter på lunchen och matar datasystemen med data. Själva hinner de inte äta.

De själsdödande rutinjobben skulle försvinna. Istället blir lagerarbetare mänskliga robotar som en automatröst leder genom arbetsdagarna.

Den nya tekniken har fastnat i ett socialt bakslag. Automatiseringen sitter fast i kapitalets automatik. På verkstäder, lager och vårdavdelningar fångas de anställda i ett management-by-stress med leveranser just-in-time och planerad underbemanning. Kontrollbyråkratin växer, och utanför de stora företagen brer förslummade låglönesektorer ut sig. Åttatimmarsdagen är i praktiken avskaffad för många arbetare idag.

Jag fortsätter i Kapitalets automatik den resa genom samhället som jag påbörjade i böckerna Kapitalet.se (2001) och Det stora tågrånet (2011). Vi lever i en kapitalism som i en tilltagande systematisk dumhet förtär förutsättningarna för fortsatta sociala framsteg.

I ena änden hopar sig ett överflöd. I den andra växer vreden.

När jag arbetade med min bok om järnvägen litade jag i första hand till intervjuer med arbetare ute i spåren. Jag visste att det skulle ge mig en klarare bild av utvecklingen. Även den här boken bygger i stor utsträckning på samtal med anställda på olika arbetsplatser. Många av dem framträder i boken, andra har på annat sätt bidragit. Jag är tacksam till dem alla.

Boken går att förhandsbeställa direkt från Verbal förlag för 219 kronor inklusive frakt. Inbunden. 480 sidor. Klicka HÄR!

Mer information finns här.

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email