Kapitalets automatik 3

Kapitalets automatik

Den här boken har en dubbeltydig titel. Jag skriver om automatiseringen. Men också – och framför allt – om det samhälle som robotarna och den artificiella intelligensen utvecklas i.

Det är lätt att förblindas av allt vad den digitala tekniken förmår. Det mänskliga arbetet och dess villkor får inte plats i framtidsvisionerna.

De enahanda, slitsamma rutinjobben försvinner, heter det. Samtidigt sträcks det löpande bandet ut över nya delar av ekonomin, daglönarna och springschasarna är tillbaka och åttatimmarsdagen  är avskaffad för flera arbetargrupper.

Ekonomer, politiker och direktörer talar om företagandet. Då handlar det inte om människans förmåga att ta sig för med saker och ting. Ordet har en inskränkt mening. Det syftar på kapitalägarens frihet att styra och ställa med sina egendomar.

Jag skriver om företagandet i vidare mening.

Företagandet blir liksom tillgången till kapital alltmer ett privilegium för ett tunt överskikt i samhället, en aristokrati med säte i monopolistiska koncerner. Företagandet utvecklar sig till ett parasiterande på det omgivande samhället. Det slår över i förslagenhet.

Den nya tekniken växer fram, får sin prägel och kommer till användning i detta särpräglade utrymme för mänsklig företagsamhet. Automatiseringen fastnar i kapitalets automatik. Roboten glänser med nya förmågor medan människan ser sig förminskad till robot på verkstäder, snabbmatsrestauranger och lagercentraler. Den artificiella intelligensen briljerar i ett tilltagande samhälleligt oförnuft, en dumhet som inte är individuell utan systematisk, framkallad av produktionsvillkoren.

INBUNDEN. 480 sidor. Verbal förlag. Boken går att beställa från förlaget för 219 kronor inklusive frakt. Klicka HÄR!

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>