Arbetarklassen framträder i litteraturen och kulturdebatten igen. Hur kommer det sig? Apropå ett nummer av Socialistisk Debatt. Aftonbladet 14 januari.
DET ÄR FULLT AV arbetare igen i litteraturen. Klassfrågan är ämne för böcker och kulturella debatter. Hur kommer det sig? Det brukar vara högkonjunktur för arbetarlitteraturen när arbetarklassen är stark. Men dagens uppsving, skriver Magnus Nilsson i Socialistisk Debatt 2/08, är snarare förknippat med tron att vi lämnat den industriella kapitalismen och dess klassmotsättningar. Arbetarklass är något man kommit från, en bakgrund, en kulturell identitet bland andra.
Tidigare reste författarna med klassen, nu når de ensamma den politiska och kulturella offentligheten – och ser sina erfarenheter fastna i de intellektuella reservatens okunnighet och fördomar.
Men det finns andra läsare, de som öppnar pocketboken på bussen till Hofors eller spårvagnen från Bergsjön och känner igen högst närvarande klassförhållanden.
Paula Mulinari analyserar i en annan artikel i numret villkoren på hotell och restauranger. Tillfälliga anställningar och deltider är typiska. En del har sin vakna tid sönderstyckad i delade arbetspass, andra ängslas över att missa telefonsamtalet då arbetsledaren efterfrågar arbetskraft. Det gäller att vara ”stand by” och ”med på noterna överallt”.
En anställd vid ett hotell berättar att 300 heltidstjänster plötsligt bara är 70: ”Verksamheten är densamma, och kvalitén ska vara lika hög …”
Ur detta förnyade underläge kommer ny arbetarlitteratur och nya klassresor av kollektivt slag. Den som tvivlar kan läsa kallskänkan Jenny Wrangborgs blogg Tio meter över havet, tryckt i urval i senaste Clarté:
flera gånger har jag svarat i min telefon och människan på andra sidan har sagt att det låter som jag är i en fabrik
och ja, det här är min fabrik
när jag stämplar in markerar jag avdelning; produktion
här hymlar vi inte om sånt, det är tydligt vilken klass vi tillhör
…
folk som aldrig jobbat i ett kök kan bli knäckta på ett par timmar
folk som alltid jobbat i kök blir så småningom det
…
men det kommer
den kommer
motoffensiven
bara vänta och se
än är inte sista ordet sagt
Mikael Nyberg, Aftonbladet 14 januari