Böcker

Kapitalets automatik litenKAPITALETS AUTOMATIK

Med robotar och artificiell intelligens försvinner hälften av alla jobb, spår ekonomer. Men på arbetsplatserna blir det allt knappare om tid. Sjuksköterskor sitter på lunchen och matar datasystemen med data. Själva hinner de inte äta.

De själsdödande rutinjobben skulle försvinna. Istället blir lagerarbetare mänskliga robotar som en automatröst leder genom arbetsdagarna.

Den nya tekniken har fastnat i ett socialt bakslag. Automatiseringen sitter fast i kapitalets automatik. På verkstäder, lager och vårdavdelningar fångas de anställda i ett management-by-stress med leveranser just-in-time och planerad underbemanning. Kontrollbyråkratin växer, och utanför de stora företagen brer förslummade låglönesektorer ut sig. Åttatimmarsdagen är i praktiken avskaffad för många arbetare idag.

Jag fortsätter den resa genom samhället som jag påbörjade i böckerna Kapitalet.se (2001) och Det stora tågrånet (2011). Vi lever i en kapitalism som i en tilltagande systematisk dumhet förtär förutsättningarna för fortsatta sociala framsteg.

I ena änden hopar sig ett överflöd. I den andra växer vreden. LÄS MER.

INBUNDEN. 480 sidor. Verbal förlag 2020. 219 kronor inklusive frakt. Beställ från förlaget.

BSN omslagDET NYA MODET – BIRGIT STÅHL-NYBERG

”… Birgit Ståhl-Nybergs former spränger tidskapseln och räddar henne åt eftervärlden.” Måns Hirschfeldt, Kulturnytt, P1.

”Kronan på verket blev Ståhl-Nybergs konstnärliga gestaltning på Akallas tunnelbanestation 1977. … visst hade hon helt rätt om mansrollen – idag måste man ju inte vara någon superhjälte om ungarna. Tack för det Birgit!” Dennis Dahlqvist, Kulturnyheterna, SVT.

”… Hennes bilder besitter vid sidan av sitt samhällsbetraktande en närmast dansant kvalitet som gör dem mycket sevärda.” Sebastian Johans, Dagens Nyheter.

Tre röster om utställningen med min mor Birgit Ståhl-Nybergs bilder på Uppsala konstmuseum våren och sommaren 2018. Sista utställningsdagen presenterade vi den här boken om hennes liv och verk. Jag medverkar med en längre biografi, Sara Lidman porträtterar sin vän, och Birgit ger i två längre texter bakgrunder till sina bilder. Boken innehåller över hundra reproduktioner av hennes målningar, akvareller och teckningar. LÄS MER.

tagranetDET STORA TÅGRÅNET

”Det är misär”, säger en reparatör på Stockholms Central om läget på spåren efter drygt tjugo år av bolagiseringar och avregleringar på den svenska järnvägen. ”Här fungerar ingenting. Man struntar i regler och avtal och allting.” Allt färre är ute i spåren och jobbar, allt fler sitter på kontoren och räknar på kontrakt. Redan på 1800-talet stod det klart att tågtrafiken kräver långtgående planering och samordning. Men sedan slutet av 1980-talet är det vinstjäkt och söndring som gäller i spåren. Det är förklaringen till de senaste årens kalabalik i spåren. Samhällets infrastruktur faller sönder. Hur kan det ske? Starka intressen driver på. Dumheten är systematisk. Vi lever i en kapitalism som äter sig själv. Det stora tågrånet, Karneval 2011. LÄS MER.

bok_hogernVART SKICKAR VÄNSTERN RÄKNINGEN?

Regeringen Reinfeldt har rivit och slitit i det som är kvar av folkhemskapitalismen. Finns det något skäl att tro att en regerande vänster idag agerar radikalt annorlunda? Inte att döma av det rådslagsmaterial (S)-ledningen utarbetade innan valkampanjen drog igång. Nyliberalismen är visserligen på nytt utskämd, men den ekonomiska krisen har inte medfört någon politisk kursändring. Artikeln, som skrevs i januari 2009, är mitt bidrag till antologin Högerns svarta bok, Verbal förlag 2010. LÄS MER.

pudelnBOK OM ORDFRONTSTRIDEN

”Antisemiter”, ”folkmordsförnekare” och ”brunvänster”. Så lät det i Dagens Nyheter och Expressen efter en intervju med Diana Johnstone i Ordfront Magasin 2003. Mediedrevet och efterspelet med uppsägningen av Björn Eklund och andra förvecklingar är ämnet för Pudelns kärna, en antologi med bidrag av flera av dem som engagerade sig mot försöken att med drev och utrensningar inskränka utrymmet för kritisk debatt i offentligheten. Mitt bidrag, En marknad för förutfattade meningar, hittar du HÄR. Mer information om boken och möjlighet att beställa den finns HÄR .

bok_pocvKapitalet.se

På industrier och serviceinrättningar stressar sig personalen igenom dagarna. Anställningarna blir alltmer otrygga och arbetstiderna lösliga. Men i den offentliga debatten tycks vi ha inträtt i ett kunskaps- och informationssamhälle med utvecklande, skapande arbeten för de allra flesta. Hur hänger det ihop? Och varför har folkhem och social ingenjörskonst blivit out-of-date i samhällets överskikt? I denna analys av kapitalismens utveckling rör jag mig från Årsta partihallar och Volvos fabrik i Torslanda till kanslihuset och de exklusiva direktörsklubbarna. LÄS MER.

INBUNDEN: 464 sidor. Ordfront 2001. Bilder: Robert Nyberg. Beställ HÄR. Pocketutgåvan är slutsåld.

bok_dkKapitalen.com

Kapitalen.com udkom i november 2005 på forlaget Tiderne Skifter i Danmark. Bogen gransker myten om det postindustrielle paradis. Det sidder i baghovedet på mange af os at vi er trådt ind i en ny tidsalder, hvor samlebåndet og industriel udbytning af arbejdskraften er et overstået stadium. Men det passer ikke. Samlebåndet kører i virkeligheden hurtigere end før, og med leverancer just-in-time og planlagt underbemanding udstrækkes dens disciplin til stadig større dele af arbejdslivet. Kapitalen.com skildrer også borgerskabets flugt fra velfærdskapitalismen og det dertil knyttede tankemønster. Bogen udkom under titlen Kapitalet.se i Sverige i foråret 2001, på forlaget Ordfront. Den er solgt i mere end 12.000 eksemplarer. Dino Knudsen står for oversættelsen og er drivkraften bag den danske udgivelse. Han har også arbejdet med redigeringen af bogen til et dansk publikum og skrevet bogens efterord. Flere informationer om bogen er tilgængelig på Dinos hjemmeside: dinoknudsen.dk. Den danske udgave kan bestilles på forlaget Tiderne Skifters hjemmeside. Klik HER .

greenDet gröna kapitalet

De kallar sig gröna kapitalister. Flera av världens största företag – oljebolag, bilindustrier och kemikoncerner – marknadsför sig nu som naturvänner och inbjuder till dialog. Hur grönt är det gröna kapitalet? Jag granskar de transnationella företagens politik från sjuttiotalets larm om tillväxtens gränser till dagens debatter om växthuseffekten, gentekniken och klyftan mellan nord och syd. I ett avslutande kapitel varnar jag miljö-organisationerna för att bli välgörenhetsorgan i de största kapitalens tjänst. LÄS MER

128 sidor. Pocket. Bilder: Robert Nyberg. Miljöförbundet Jordens Vänner 1998. Slut på förlaget men tillgänglig här i pfd-format: Det gröna kapitalet.

Det gröna kapitalet finns även i engelsk utgåva: The Green Capitalists – A Report about Large Corporations and the Environment. Pdf-copy HERE.

bok_rusvRusningstid

Omslaget till Kapitalet.se domineras av en oljemålning av min mor, Birgit Ståhl-Nyberg. 1992 ordnade vi en minnesutställning av hennes verk på Kulturhuset i Stockholm. Den turnerade sedan runt på andra håll i landet. I katalogen Rusningstid finns en artikel jag skrivit och texter av Sara Lidman och Maria Lind. Boken innehåller också en par av Birgit Ståhl-Nybergs egna artiklar om måleriet, över 30 färgreproduktioner av hennes verk och många svart-vita bilder. LÄS MER.

64 sidor. 27×23 cm. Häftad. Redaktion: Mikael Nyberg, Robert Nyberg, Donald Boström och Elisabet Haglund. Kulturhuset, Stockholm, 1992. Slutsåld.

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email