Kapitalet.se

bok_pocvMyten om det postindustriella paradiset

Ur bokens baksidestext:

Industrisamhället har gått i graven. Det löpande bandet är avskaffat och slitet i fabriken ett minne blott. I stället har vi inträtt i informationssamhället; i nätverkens och humankapitalets tidsålder. Så ser en typisk samhällsanalys ut. Det är en förljugen bild, hävdar Mikael Nyberg.

I kapitalet.se punkterar han obarmhärtigt myterna om det globala kunskapssamhället. De löpande banden är inte alls på väg bort. De löper tvärtom snabbare än tidigare och sträcks ut till nya delar av ekonomin. Även tjänsterna och kunskapsproduktionen industrialiseras.

I datoriserade telefoncentraler sitter operatörer i rad på rad som i Henry Fords fabriker, och på underbemannade lager och vårdinrättningar jäktar sig anställda igenom dagarna.

Men i samhällets topp samlas svindlande rikedomar. En högmodig borgerlighet söker sig ur demokratin tillbaka till det tidiga 1900-talets förakt för förnuft och folkstyre. Mikael Nyberg belägger i detalj hur företrädare för de största kapitalen arbetat för att underminera välfärdsstaten och dess ideologiska samförstånd.

Kapitalet.se är en unik krönika över svensk samhällsutveckling. En uppgörelse med den nya tidsåldern och dess skapare. Pehr G. Gyllenhammar och George Soros, Mona Sahlin och Manuel Castells – alla har de sin roll i dramat.

Kapitalet.se (inbunden), 464 sidor, Ordfront 2001. Bilder: Robert Nyberg. Boken finns att köpa hos adlibris.se. Pocketutgåvan är slutsåld.

Innehållsförteckning

Reaktioner