Hycklande om ”våldet” i Gaza

EU:s självutnämnda fredsfrämjare har i själva verket spelat USA och Israels spel. Det var ofrånkomligt att tryckkokaren skulle explodera, skriver Alastair Crooke, tidigare unionens kontaktman med Hamas, i ett inlägg. En notis i Aftonbladet 16 januari 2009.


DEN ORO LEDANDE politiker i Sverige och andra länder i EU nu uttrycker över ”våldet” i Gaza är ett hyckleri. Det framgår av ett inlägg av Alastair Crooke, tidigare unionens kontaktman med Hamas och andra islamiska rörelser, på den mycket informativa webbsajten Asia Times Online.

I Tony Blairs efterföljd har EU betraktat hela regionen som ett slagfält mellan ”extremister” och ”moderata krafter”. Unionens ansträngningar att finna en fredlig lösning på Palestinafrågan har varit ett spel på USA och Israels villkor: först skulle Hamas försvagas genom en utsvältning av Gaza, sedan skulle en internationell så kallad fredsstyrka tåga in, och till sist skulle de ”moderata krafterna”, det vill säga Mahmoud Abbas säkerhetsstyrkor, drillade av USA och Storbritannien, ta över. ”En gängse kolonial teknik”, kommenterar Crooke.

Det var ofrånkomligt att det slutade som det slutade: ”Gaza pressades till desperationens gräns i hopp om att dess invånare skulle vända sig mot Hamas…” I stället exploderade tryckkokaren.

De israeliska ledarna tillstår att de började förbereda den pågående massakern och skaffa nya vapen från USA redan vid förhandlingarna om den föregående vapenvilan.

Men de självutnämnda fredsfrämjarna kräver ett stopp på vapenleveranserna till Hamas – och sluter militära samarbetsavtal med ockupanten.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 16 januari 2009

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email