Kapitalism eller välfärd

Det blev stort hallå när Carin Jämtin, socialdemokratisk oppositionsledare i Stockholm, på DN Debatt kritiserade vinsterna i friskolor och privata vårdenheter. Men något stopp för privatiseringarna krävde hon inte. Bara ”begränsningar” av vinstuttagen. S-ledningen spelar med i skiftet från enhetlig skola och allmän och lika sjukvård. Ett inlägg i Aftonbladet 16 augusti 2009.


CARIN JÄMTIN, oppositionsledare (S) i Stockholm, har fått valfrihetens väktare på sig.

I ett inlägg på DN Debatt bejakade hon privatiseringarna men efterlyste ”begränsningar” av vinstutdelningarna från friskolor och privata vårdenheter.

Det var tillräckligt för att få Hans Bergström och Pernilla Ström att larma om socialism och Kjell-Olof Feldt och sex socialdemokratiska kommunpolitiker att uppträda till frihetens försvar.

Avvikande S-röster har fått fladdra runt i bloggosfären. Bengt Silfverstrand citerar ur boken Rädda välfärden från 1994:

”Den borgerliga regeringens ambition är uppenbarligen att antalet privatskolor skall växa på den kommunala skolans bekostnad, gynnade av förmånliga bidrag och socialt ambitiösa föräldrars val. Jag ser det som en uppenbar risk att den senaste ‘valfrihetsreformen’, där skolorna för sin ekonomi blir beroende av var föräldrarna placerar den s k skolpengen, ökar avståndet mellan ‘bra’ och ‘dåliga’ skolor. Och att urvalet av elever till dessa skolor får ett starkt samband med deras sociala förutsättningar i övrigt.”

Författare: Kjell-Olof Feldt, numera ordförande för Friskolornas riksförbund.

Debatten har knappast skrämt upp de privata aktörerna. ”Den politiska riskpremien har försvunnit”, försäkrade en riskkapitalist i vårdbranschen för Veckans affärer i våras. Skillnaderna mellan blocken är försumbara.

”I dåliga tider ökar dessutom förändringstrycket”, påpekade en annan. När vård, skola och omsorg förfaller tilltar efterfrågan på alternativ.

Ledande politiker ondgör sig över bankdirektörernas girighet – och öppnar det allmänna för de privata incitamenten. Det är en påbjuden korruption. Skolor börjar konkurrera med bjäfs och generösa betyg, läkare vanvårdar på ackord.

I rådslagen 2008 ville S-ledningen att medlemmarna skulle föreslå ”områden som idag finansieras gemensamt och som vi i takt med ökat välstånd kan betala själva”. Kollektivismen tillhör det förgångna, det är tanken. Ingen enhetlig skola, ingen ATP, ingen allmän och lika sjukvård mer. Nu räcker det med grundtrygghet – och valfrihet.

Vi har inte råd, heter det, skatterna har nått taket, de gamla blivit för många (och bankerna ska ha sitt). Kapitalismens drivkrafter är oförenliga med allmän välfärd.

Då får vi välja.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 16 augusti 2009