IF Metall mot Tesla

IF Metalls logiska dubbelspel

IF Metall förtjänar allt stöd i konflikten med Elon Musks Tesla. Men förbundet spelar dubbelt. Det har inte gjort sig känt som en stridbar företrädare för arbetarnas kollektiva intressen. Ett inlägg i Clarté nr 4/2023.


I SEX ÅR FÖRHANDLADE IF Metall med Tesla om kollektivavtal. Utan resultat. I oktober utlyste facket strejk och blockad. Flera förbund har slutit upp.

Det är en viktig strid. Om Elon Musk, bilkoncernens ägare, får som han vill kommer förslumningen av den svenska marknaden för arbetskraft att skjuta ny fart. Företrädare för Svenskt Näringsliv ser möjligheter att ytterligare försvaga fackens ställningar. De kräver inskränkningar av rätten till sympatiåtgärder.

Den stridbarhet IF Metall plötsligt visar upp kan förvåna. Förbundet har inte gjort sig känt som en militant företrädare för arbetarklassen. Tvärtom har organisationen varit drivande inom LO för att dämpa lönekrav, inskränka strejkrätten och försvaga anställningstryggheten.

Men det finns logik i dubbelheten.

Ledningarna för IF Metall och andra LO-förbund fruktar med viss rätt att förlora sina ställningar. Den svenska modellen, det klassamarbete som institutionaliserades genom Saltsjöbadsavtalet och socialdemokratins övertagande av statsledningen, är sedan länge i upplösning. Kapitalägarna har sagt upp kontraktet och i årtionden flyttat fram sina positioner på arbetsplatserna. De välorganiserade och stridserfarna arbetarkollektiv som på 1930-talet gav LO dess styrka finns inte längre. Färre söker medlemskap och facken är sårbara för politiska attacker. Från Sverigedemokraterna och andra partier kommer framstötar om att förstatliga a-kassan, vilket skulle påskynda medlemsflykten.

Svaret från IF Metall och andra förbund är att göra sig attraktiva för företagsledarna och politikerna. Med samarbetsvilja hoppas de fackliga ledarna säkra platserna vid förhandlingsbordet.

När det inte hjälper kan samma ledare, som i fallet Tesla, blåsa till strid.

På kort sikt kan den dubbla strategin säkra de fackliga ställningarna. Men viljan att, som det heter, modernisera kollektivavtal och arbetsrätt fjärmar organisationerna från arbetarkollektiven. Då blir det allt svårare att mobilisera medlemmar och tilltänkta medlemmar till kamp när facket ställs åt sidan. Vi ser redan oroande tecken i Teslastriden.

Mot Elon Musk är IF Metall värt allt stöd. Men utan arbetare i rörelse blir det ingen arbetarrörelse.

Mikael Nyberg, Clarté 4/2023

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email