Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg

»Jag svälter så jag är blå i ansiktet, och flera bilar har varit nära att köra på mig, för jag är så smal nu för tiden, så jag syns knappt. Ja det är verkligen mödosamt att vandra den konstiga vägen.«

Birgit skriver hem till sina föräldrar i Hammerdal, en by sex mil norr om Östersund. Hon har sparat pengar för att gå på konstskola i Stockholm. Tio år senare lämnar hon Konstakademien med dess största stipendium och inleder en konstnärlig karriär som endast varar i drygt tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer. I kraftfulla kompositioner gestaltar hon de pågående samhällsomvälvningarna.

Det här är den första rejäla boken om min mor Birgit Ståhl-Nybergs liv och verk. Sara Lidman porträtterar sin vän, och jag skriver om Birgits resa från torparnas och skogsarbetarnas Hammerdal till bankernas och konstnärskretsarnas Stockholm. Vi publicerar också två längre texter hon själv skrivit om sina bilder – och rikligt med reproduktioner av hennes målningar, akvareller och teckningar.

Måns Hirschfeldt recenserade boken i radions P1 Kultur 17 september 2018: ”Tidigare i år visade Uppsala Konstmuseum en väldigt fin utställning om Birgit Ståhl-Nyberg. Stora verk med tydlig sextio- och sjuttiotalskänsla – politik, betong, kvinno-mansroller – ett politiskt måleri med form och schwung, som man nu kan fördjupa sig ytterligare i. För det finns en alldeles nyutkommen bok om Birgit med texter av sonen Mikael Nyberg och Sara Lidman … Mikael Nyberg har skrivit en gripande text om sin mamma, om en tid och en strävan … Roligt med en sådan här satsning, tycker jag.”

Det nya modet. Birgit Ståhl-Nyberg, Mikael Nyberg, Sara Lidman. 264 sidor. 25×20,5 cm. Inbunden. Bokförlaget Arena 2018. ISBN 9789178435203

Boken går att beställa och få hemskickad via formuläret här nedanför. 250 kronor allt som allt.

Ett urval av bilderna hittar du HÄR.

Beställning

  Ja, skicka mig boken Birgit Ståhl-Nyberg Det nya modet för 250 kronor inklusive frakt. (För leveranser utanför Sverige tillkommer frakt.)

  Antal exemplar du vill beställa (obligatoriskt)

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-postadress (obligatorisk)

  Din adress (obligatorisk)

  Din postadress (obligatorisk)

  Eventuellt meddelande

  TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
  Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on LinkedIn
  Linkedin
  Email this to someone
  email