Kapitalets automatik 3

Kapitalets automatik

”Det är skickligt och övertygande beskrivet. Den ena sidan tyngs av ekonomiskt överflöd, den andra av slitets missnöje. Den är en skarp vidräkning mot en överhets utnyttjande av en illa ansatt arbetskraft, som inte sällan är oorganiserad och allmänt ömtålig.”

Håkan Philipsson, BTJ-häftet nr 12/2020.

”… en värdefull inlaga över samhällets förändring i allmänhet – och arbetets i synnerhet – sedan början av 1980-talet, en riktig kunskaps­oas över en på många sätt svår tid.”

Anders Karlsson, Internationalen 14 maj 2020.

Kapitalets automatik är en befriande uppgörelse med EU, nyliberalismen och maktelitens strävan att sönderdela och standardisera arbetet samtidigt som anställningsvillkoren försämras, vilket orsakar ökad stress och otrivsel samt gör att allt färre kan påverka arbetets innehåll.”

Per Olsson, Offensiv 14 maj 2020.

”Det verkliga motståndet ‘börjar, om det börjar, nere på golven’, konstaterar Mikael Nyberg mot slutet av boken. En förutsättning för förändring är röster som kan och vågar göra sig hörda, rösterna från golvet. Den kanske allra största styrkan i Nybergs böcker ligger i hur han knyter samman den stora historien med en rik flora av individuella berättelser. Här får vi höra rösterna som tystas i den gängse ovanifrånhistorien. Inte minst av den anledningen borde Mikael Nybergs böcker vara självklara på varje grundkurs i svensk nutidshistoria.”

Daniel Lindvall, Arbetaren 22 maj 2020.

Kapitels automatik är en dubbeltydig titel. Jag skriver om automatiseringen. Men också – och framför allt – om det samhälle som robotarna och den artificiella intelligensen utvecklas i.

Det är lätt att förblindas av allt vad den digitala tekniken förmår. Det mänskliga arbetet och dess villkor får inte plats i framtidsvisionerna.

De enahanda, slitsamma rutinjobben försvinner, heter det. Samtidigt sträcks det löpande bandet ut över nya delar av ekonomin, daglönarna och springschasarna är tillbaka och åttatimmarsdagen  är avskaffad för flera arbetargrupper.

Ekonomer, politiker och direktörer talar om företagandet. Då handlar det inte om människans förmåga att ta sig för med saker och ting. Ordet har en inskränkt mening. Det syftar på kapitalägarens frihet att styra och ställa med sina egendomar.

Jag skriver om företagandet i vidare mening.

Företagandet blir liksom tillgången till kapital alltmer ett privilegium för ett tunt överskikt i samhället, en aristokrati med säte i monopolistiska koncerner. Företagandet utvecklar sig till ett parasiterande på det omgivande samhället. Det slår över i förslagenhet.

Den nya tekniken växer fram, får sin prägel och kommer till användning i detta särpräglade utrymme för mänsklig företagsamhet. Automatiseringen fastnar i kapitalets automatik. Roboten glänser med nya förmågor medan människan ser sig förminskad till robot på verkstäder, snabbmatsrestauranger och lagercentraler. Den artificiella intelligensen briljerar i ett tilltagande samhälleligt oförnuft, en dumhet som inte är individuell utan systematisk, framkallad av produktionsvillkoren.

INBUNDEN. 480 sidor. Verbal förlag. Boken går att beställa från förlaget för 219 kronor inklusive frakt. Klicka HÄR!

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>