Ahmed Yusuf på nåder struken från terrorlistan

USA har – efter fem år – beslutat häva bannlysningen av svenske medborgaren Ahmed Yusuf. Det är glädjande. Men det återstår att säkra svensk grundlag mot stormakternas diktat. Och pengarna som svenska Barakaat förmedlade är fortfarande frysta, trots att ingen av organisationens medarbetare längre är på terrorlistan. Aftonbladet 18 augusti 2006.


AHMED YUSUF RINGER från Mogadishu med goda nyheter. USA ämnar stryka honom från sin lista över utpekade terrorfinansiärer. FN, EU och svenska myndigheter kommer att följa efter.

Terrorstämplingen var, som amerikanska företrädare uttryckte det, ”preventiv till sin natur”. Vita huset visade beslutsamhet efter den 11 september genom att rafsa ihop ett antal namn på företag och enskilda med anknytning till den somaliska banken al-Barakaat och försätta dem i ekonomisk karantän. al-Qaidas finanser hade lamslagits, hette det.

Inte ens FBI köpte storyn.

Till sist var den svenska regeringen och finansinspektionen nästan ensamma om att följa påbudet från Washington, säkerhetsrådet och EU. Chefsåklagare Tomas Lindstrand slog i maj fast att det enligt svensk lag var fritt fram att avlöna den terrorstämplade Ahmed Yusuf, eftersom ingen svensk myndighet ”ens påstått att det finns sakliga skäl för listningen”.

Ahmed Yusuf kunde också utan svårighet resa utomlands, trots diktat från FN om att varje medlemsland skulle vägra honom inresa. Till och med Storbritannien, som varit med om att fatta beslutet, lät honom vistas i landet.

Efter nästan fem år av tyst diplomati har UD lyckats beveka USA:s höga företrädare. Det är en framgång för opinionen, för advokat Thomas Olsson och för Ahmed Yusuf själv.

Men arbete återstår. Frågan om svensk grundlag fortfarande gäller är inte avgjord. Ahmed Yusuf återfår på nåder sina medborgerliga rättigheter. När det behagar USA riskerar han – och andra – att fråntas dem igen.

Och Barakaat i Sverige står kvar på terrorlistan. Över en miljon kronor som flyktingar i Sverige gett organisationen i uppdrag att skicka hem till släktingar i Somalia är fortfarande frysta.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 18 augusti 2006

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email