Mellan pekfingret och långfingret

För framgång i finansvärlden gäller det att ha koll på hormonerna. Mäklare och bankdirektörer tar hormoninjektioner för att förvandla sig till alfahannar. Även kvinnor i branschen dopar sig med testosteron. I cv:t kan rätt längd på fingrarna vara en merit. En notis i Clarté nr 1/2014 och Fria tidningen 14 februari 2014.


Ringfingret ska vara längre än pekfingret. Annars krymper utsikterna till framgång i idrottskarriären, rapporterade tidskriften Idrott och kunskap nyligen.

Det har med testosteronet att göra, förklarar forskare. Klent med det manliga könshormonet i uppväxten ger kortare ringfinger och sämre placeringar i resultatlistorna. Statistiskt sett.

Dessa rön kommer strax att omsättas inom finansvärlden, om så inte redan skett.

Efter kraschen 2008, då föreställningen om den perfekta marknaden fick sig en nätt törn, fördjupade sig ideologerna i psykologiska mekanismer som skulle förklara missräkningen. Forskare vid Cambridgeuniversitetet kunde påvisa att våghalsiga börsmäklare i allmänhet har högre testosteronhalter än eftertänksamma. Följaktligen gällde det att justera könsfördelningen i branschen. Fler kvinnor skulle minska risken för dumdristiga affärer. Financial Times föreslog i en ledare, sannolikt på skämt, kastrering av manliga mäklare.

Men marknaden tolkar som alltid forskningsrönen på ett sätt som gagnar närmaste bokslut.

För tillfället är det usla tider i realekonomin, där människor pysslar med profana ting som att producera livsmedel, tillverka bilar och skura golv. De stora monopolistiska koncernerna lägger sina vinster på hög. Sammanlagt har företagen i världen idag över 4 000 miljarder dollar i sina kassor, 83 procent mer än 2003.

Investeringarna i produktion och infrastruktur kommer ingen vart i de rika länderna och massarbetslösheten består. Men på börserna är det livat. Centralbankerna, som genom outsourcing fått ta över den ekonomiska politiken, förser marknadsaktörerna med i det närmaste obegränsade krediter till i det närmaste obefintliga räntor. Givmildheten ger snabbt stigande priser på aktier och andra tillgångar.

Förr eller senare blir avståndet mellan de svindlande affärerna och en realekonomi i stillestånd för stort. Då stannar musiken, som bankiren Chuck Prince uttryckte det i november 2007.

”Men så länge musiken är igång måste du upp och dansa”, tillade han. Marknadens virvlar är inget för räddhågsna.

Alltfler mäklare och bankdirektörer vänder sig därför till läkare på Manhattans Upper West Side för att med injektioner av testosteron förvandla sig till alfahannar. Även kvinnor i branschen dopar sig. De ska bli mer självsäkra.

Och gynnsam differens mellan ringfinger och pekfinger blir en merit vid kommande tjänstetillsättningar.

Mikael Nyberg, Clarté nr 1/2014, Fria tidningen 14 februari 2014

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email