Obama i statligt bråddjup

President Barack Obama har i sin hand maktinstrument utan motstycke i USA:s historia, påpekar en krönikör i Financial Times. Drönarna blir fler, dödspatrullerna blir fler och NSA bygger en datacentral med kapacitet att lagra allt som överhuvudtaget går att lagra om alla och envar på denna jord. Allt kan presidenten disponera efter eget tycke. En notis i Aftonbladet 14 mars 2014.


BARACK OBAMA HAR RYKTE om sig att vara en svag president. Det är inte alldeles rättvist, skriver Edward Luce i Financial Times. Under ytan av budgetdödlägen och låsningar i kongressen finns en ”deep state”, en hybrid av statliga och privata institutioner som styr landet utan närmare inblandning från de formellt demokratiska organen.

854 000 privata kontraktörer arbetar i det säkerhetsindustriella komplexet. Domstolen som ska övervaka övervakarna är hemlig. 2012 begärde NSA 1 789 tillstånd för närmare snokande i telefoner och e-post. Domstolen sa go ahead i alla fall utom ett.

Antalet soldater ska skäras ner, men militärutgifterna kommer att vara två tredjedelar större än före 11 september 2001. Drönarna blir fler, dödspatrullerna blir fler och NSA bygger en datacentral med kapacitet att lagra allt som överhuvudtaget går att lagra om alla och envar på denna jord.

Presidenten disponerar dessa maktinstrument efter eget tycke. Det fordras inga krigsförklaringar, inga konsultationer med kongressen.

”På USA:s politiska arena tycks det vara mycket snack och lite verkstad från Obama. Bakom scenen har han mer makt i sina händer än någon president i USA:s historia.”

Mikael Nyberg, Aftonbladet 14 mars 2014

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email