Offentlig uppphandling – avtal i soporna

Jobba mer för sämre lön, annars får du sparken. Det var budet till sopåkarna på Östermalm i Stockholm efter den senaste offentliga upphandlingen. Målet ligger hos Arbetsdomstolen för avgörande. En notis i Aftonbladet 22 januari.


MED OÄNDLIGA MÄNGDER gratispengar från statsmakterna rullar spelet igång igen. Det är uppåt på börserna och hausse i exotiska spekulationsobjekt, och på bankerna rakar direktörerna hem nya procent på ruljansen.

Krisen är över, förkunnar nationalekonomerna och mässar som om inget hänt om budgetunderskott, stela anställningsregler och alltför höga lägstalöner.

Medan tryckvågen fortplantar sig ut över förorter och landsändar.

På Sundsvalls sjukhus har antalet vårdplatser minskat med över en tredjedel på fem år. Nu ska var sjätte tjänst bort. Sittande sjukhusdirektören har fått sparken. Omställningsprocessen gick inte fort nog.

Fast anställda på lager och verkstäder runtom i landet sägs upp för att ersättas av daglönare från bemanningsbolag, och busschaufförer, vårdare och andra som nyss jobbade i det kommunala auktioneras ut på den öppna marknaden. Lägst bud vinner.

Så fick Liselotte Lööf AB kontrakt på sophämtningen på Östermalm i Stockholm. Kalkylen förutsatte sänkta löner och mer jobb för sopåkarna. Mitt under gällande avtalsperiod beslöt företaget ensidigt att byta till ett billigare lönesystem. Kan man göra så? Visst, resonerar företagets advokater. Till den gamla lönen blir det inget jobb. Följaktligen föreligger arbetsbrist och saklig grund för uppsägning. Den som vill vara kvar får söka jobb på nytt efter lägre taxa.

Fallet ligger hos Arbetsdomstolen för avgörande. Säger domarna ”tuta och kör” blir det ny kraft i konkurrensutsättningen och fler varv i den finansiella ruljansen. Innan depressionen än en gång letar sig upp genom källargångarna.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 22 januari 2010