Kroll avböjer Guantánamo

Säkerhetskonsulten Kroll har avböjt att ta över hanteringen av fångarna på USA:s Guantánamobas. Notis, Aftonbladet 5 maj 2005.


USA:s KRIGSMAKT är ansträngd. Anslagen har stigit med 40 procent på fem år, och 30.000 nya soldater värvats till armén, men påfrestningarna på Nationalgardet och reserverna i USA är de största sedan andra världskriget. Flera hundra tusen nationalgardister har fått lämna sina civila jobb för att tjänstgöra i det härtåg regeringen Bush låter dra fram över världen.

Ju tunnare manskapet sträcks ut, desto ivrigare blir Pentagon att lägga ut delar av krigsföretaget på säkerhetskonsulter och andra privata entreprenörer. Det kallas outsourcing på modern managementprosa.

Kroll, den kanske mest kända koncernen i säkerhetsbranschen, fick en förfrågan från företrädare för regeringen i Washington: kunde företaget tänka sig att mot en ersättning på sisådär en 100 miljoner dollar ta över hanteringen av fångarna på Camp Delta vid Guantánamobasen i tre år? Det kunde inte företaget. Företrädare för Kroll ansåg att de skulle utsätta koncernens anseende för alltför stora risker om de åtog sig jobbet: ”Det gick på sekunden att tacka nej.”

Mikael Nyberg, Aftonbladet 5 maj 2005

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email