Alla måste ställa upp

Dagisavdelningar stängs på grund av vikariestopp, kulturskolan rustas ner och utrymmet för fältarbete bland ungdomar kvävs i budgetramarna. Då är det fototillfälle för rikspressen: statsminister Fredrik Reinfeldt på nattvandring med tonårsföräldrar i en Stockholmsförort. Vi måste alla ställa upp för barnen. Aftonbladet 20 december 2007.


STATSMINISTER Fredrik Reinfeldt har varit på nattvandring med tonårsföräldrar i en av Stockholms kranskommuner, berättar Dagens Nyheter. Det är stökigt nu i förorterna. Vi måste alla ställa upp och göra något.

Jag var på stadsdelsnämndens möte i Skarpnäck för några veckor sedan. Budgeterade pengar hade olyckligtvis tagit slut i förtid. Nu skulle förskolorna – ja, inte de privata förstås – spara ytterligare till årets slut. Avdelningar fick stänga till följd av stopp för vikarier. Ett sextiotal arga föräldrar och förskollärare satt på läktaren för att ställa politikerna nere på scenen till svars.

Nämndens ordförande, moderaten Billy Östh, försäkrade att han förstod vår oro. Men den borgerliga alliansen var i sammanhanget oskyldig, tillade han. Det var formellt förvaltningen som beslutat om de konkreta åtgärderna, och för övrigt hade medborgarna i området rejäla skattesänkningar att glädja sig åt.

En ung partikollega fick ordet. Talade om lynchstämning och grupptryck. Var det inte så krigen på Balkan börjat? Det känns obehagligt, fortsatte han, att lämna barnen till fackligt aktiva sossar på dagis.

Stadsdelen måste spara 50 miljoner kronor i verksamheten nästa år till följd av skattesänkningar och utebliven kompensation för lönehöjningar, men den propre folkpartisten, märkbart tagen av väljaropinionen på läktaren, lovade att barnen inte skulle drabbas – vare sig nu eller nästa år.

Någon vecka senare får förskolorna order att hålla avdelningarna öppna. Men sparbetinget kvarstår, och nästa år blir det fler barn i storbarnsgrupperna, läser jag i lokaltidningen. Billy Östh hänvisar till budgetramarna.

Av samma skäl ska antalet socialsekreterare skäras ner, trots att andelen socialbidragstagare i området växer. Det blir svårt att få utrymme för det förebyggande arbetet bland ungdomarna som ränner runt på gatorna på nätterna.

Jag går med Elvy till danslektionen i Bagarmossens centrum. Det sitter en lapp på väggen om höjda avgifter i Kulturskolan. 450 kronor extra nästa år.

Men kommunalskatten för en genomsnittlig invånare i Skarpnäcks församling kommer att sjunka med 480 kronor. Så det blir 30 spänn över på ett år, allt annat oräknat.

Med mer pengar i plånboken ökar människornas frihet. Då får vi alla ställa upp. Statsministern nattvandrar i Danderyd.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 20 december 2007

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email