Längs arbetslinjen ut i kriget

Arbetslösheten stiger i USA – inte minst den långvariga. Men på ett område ökar sysselsättningen: det militära. En notis i Aftonbladet 2 januari.


MED HJÄLP AV LÖSARE anställningsförhållanden och hårdare tag mot arbetslösa, förtidspensionärer och andra så kallade bidragstagare ska ”utanförskapet” avskaffas. Det lovar regeringen.

Ett föredöme har länge varit USA.

Nu har den officiellt angivna arbetslösheten i USA krupit över 10 procent, och räknar man med alla som i krisen tvingats gå ner på deltid, bli daglönare eller helt enkelt gett upp närmar sig talen det dubbla. Också långtidsarbetslösheten stiger brant, 36 procent av alla registrerade arbetslösa har nu varit utan jobb i mer än ett halvår. Då är det inte så mycket bevänt med föredömet längre.

Men på ett område ger arbetslinjen, som den kallas, lysande resultat. Trots de pågående krigen har det aldrig i modern tid varit så lätt för USA:s krigsmakt att värva nya soldater. För första gången sedan värnplikten avvecklades 1973 är kvoterna för nya rekryter uppfyllda. Unga män står i kö för att skriva på, berättar Pentagon. På ett år har 168.900 nya soldater trätt i tjänst.

Financial Times berättar historien om Bill Claude som förlorade jobbet vid en plastfabrik i Wisconsin och inte kunde hitta något nytt hur han än försökte. Familjen stod utan sjukvårdsförsäkring just som hustrun fick besked om att hon har cancer. Bill skrev på för armén. Han kommer med stor sannolikhet att skickas till Afghanistan eller Irak. En bonus på 14 000 dollar hjälper familjen att klara den närmaste tiden.

”Incitament för att sätta folk i arbete”, brukar Anders Borg säga.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 2 januari 2010

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email