Om klimatet ska räddas måste det mesta av oljan och naturgasen förbli där den är. Men USA och EU kräver tillgång till de sista reserverna av fossilt bränsle. Råvaruländerna ska öppnas för de utländska olje- och gasbolagen, med militära medel om nödvändigt. Det kallas ”energisäkerhet” och slutar i en kamp om kontrollen över Mellanöstern, Kaukasus och Centralasien. Sverige bistår med legosoldater i härtåget. En artikel i Clarté 4/2009. Läs mer »
Årsarkiv: 2009
Den siste kejsaren
”Envåldshärskare” – så betecknar Johan Stenebo Ikeagrundaren Ingvar Kamprad. Stemebo var själv nyss högt uppsatt i företagskoncernen. Men är det styrelseskicket eller den åldrade monarken och hans ättlingar som oroar honom? En recension av två böcker om Ikea i Aftonbladet 4 december 2009. Läs mer »
Ett Ådalen 2009
Anställningstryggheten är ett bekymmer. Visst, men inte som politiker av olika kulörer förespeglar oss. Tryggheten i anställningen är i upplösning. Det visar en ny film om strejken på Lagena i Jordbro. En notis i Aftonbladet 27 november 2009. Läs mer »
Med Rompan i högsätet
Kuppartat baxades den nya EU-ordningen igenom, och under största möjliga sekretess förrättades valet av EU-president och utrikesminister. Ja, det vill säga, vid en middag för Bilderberggruppen talade den officiellt ännu inte tillkännagivne presidenten, Herman Van Rompuy, öppet om sina planer. En notis i Aftonbladet 22 november 2009. Läs mer »
I kö för demokratin
Arbetslösa och fattiga i Washington har hittat ett nytt yrke att försörja sig på. De står i kö för lobbyisterna som konkurrerar om inflytande i representanthus och senat. En notis i Aftonbladet 30 oktober 2009.
Läs mer »
Ett löfte från köket
På scenen två musiker och Jenny Wrangborg, kallskänka och poet. ”Vi är här nu”, heter föreställningen. Det är kollektivets löfte. En recension i Aftonbladet 22 oktober 2009. Läs mer »
Dagens Nyheter hycklar om facket
DN beklagar medlemsflykten från fackföreningarna. Men det gömmer sig något vasst i omtanken. Facken ska överge traditionellt ”maktspråk”, heter det. Med det menas att de fexibelt ska böja sig för marknadens krav. Ett inlägg på SVT Debatt 9 september 2009. Läs mer »
Svenska Freds för krig
Sverige kan inte säga nej och stå utanför. Då får vi inget inflytande. Så resonerar Svenska Freds om kriget i Afghanistan. En notis i Aftonbladet 31 augusti 2009. Läs mer »
Fossilkapitalets legosoldater
Vi är i Afghanistan för det afghanska folkets säkerhet, försäkrar försvarsminister Sten Tolgfors. Men 98 procent av offren för de missiler USA avfyrar är civila, och strategerna talar om Afghanistans betydelse i kampen om kvarvarande tillgångar av olja och naturgas. En artikel i Aftonbladet 20 augusti 2009. Läs mer »
Det märkvärdiga museet i Laxviken
I en ladugård långt upp i Jämtlands fjälltrakter finns ett kollektivt minne bevarat. Folke Bogh har i Laxvikens skogs- och flottarmuseum samlat tusentals föremål från den tid då skogsbruket höll Norrlands inland levande. Han bidrar också med historier ur den muntliga tradition som omgav arbetet. Ett reportage i Flamman 20 augusti 2009, tidigare publicerat på UE-forums hemsida. Läs mer »