I kö för demokratin

Arbetslösa och fattiga i Washington har hittat ett nytt yrke att försörja sig på. De står i kö för lobbyisterna som konkurrerar om inflytande i representanthus och senat. En notis i Aftonbladet 30 oktober 2009.


ARBETSLÖSHETEN STIGER till nya höjder i USA, men på sina håll har krisen förbättrat utsikterna att hitta jobb.

Före presidentvalet investerade banker och finansbolag stora summor i Barack Obamas valkampanj. De har också stöttat många kongressledamöter. Nu ska finanskapitalen ha valuta för pengarna. De anlitar lobbyister för att avstyra de hårdare regleringar politikerna kände sig tvingade att utlova under den finansiella kalabaliken.

Då blir det jobb för arbetslösa och fattiga i Washington.

Lobbyisterna måste nämligen på plats bevaka förhandlingarna i kongressens utskott. De ska uppmärksamma varje politisk förveckling och vid behov spänna ögonen i de politiker som står på avlöningslistan.

Antalet åskådarplatser är begränsat. Endast den som står långt fram i kön kan vara säker på tillträde.

Men välbärgade lobbyister vill inte stå i kö i timmar. De lejer ut den sysslan till Linestanding.com eller något annat bemanningsbolag. För varje timme i kön får entreprenören 36 dollar, varav 10 till 20 går till den köande.

Så kan fattigpensionärer och hemlösa vänta i regn och rusk i upp till 24 timmar utanför senat och representanthus. När klockan närmar sig utsatt tid anländer lobbyisten i limousine för att inta sin plats i kön. Det är dags för demokratin att arbeta.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 30 oktober

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email