Demokrati till salu

Bakom både Tony Blair och Newt Gingrich: mediemagnaten Rupert Murdoch. Aftonbladet 15 augusti 1995.


HUR RIKTAS POLITIKEN i modern västerländsk demokrati?

Fallen Tony Blair och Newt Gingrich belyser saken. Den ene är nybliven labourledare i Storbritannien. Den andre är nyliberal, republikan och talman för representanthuset i USA. De har en gemensam bekant med makt över deras karriärer.

Med förnyelse hoppas Blair föra labour till makten igen. Valkampanjen inleder han på Hayman Island i Australien med ett tal för 200 chefer i den världsomspännande mediekoncernen News Corporation.

Företagets ägare, Rubert Murdoch, var en av premiärminister Margaret Thatchers varmaste anhängare i valet 1992. Murdochs tidningar gick på ungefär som stora delar av den svenska pressen inför EU-omröstningen. Det skulle bli katastrof om Neil Kinnock blev vald.

En till synes given labourseger gick om intet, så partiet lovade att stoppa monopoliseringen av massmedia – bara det lyckades vinna nästa gång.

Men på Hayman Island är detta hot mot Murdochs ställning avskrivet. På det hela taget bör den brittiska medielagstiftningen lättas upp, säger Blair och svär sig fri från labours tidigare politik. Det var omöjligt att rösta på partiet på 80-talet, förklarar han. Thatcher var på rätt spår, men hon var ingen riktig tory. Hon var en radikal, hon slogs mot etablissemanget – precis som Rupert Murdoch och hans tidningar och TV-kanaler. Och precis som det nya labour.

Blairs rådgivare hoppas övertyga mediemagnaten om att i valet stödja labour eller i varje fall lägga band på sina redaktörer. Då blir resten marknadsföring.

I USA förhandlar Murdoch med det nya ledarskiktet i kongressen. Han oroar sig för att kongressmännen ska sätta stopp för utbyggnaden av TV-nätverket Fox.

Mest inflytelserik av de nya kongressmännen är Newt Gingrich. Han skrev nyligen kontrakt på sin nya bok med HarperCollins. Förskottet var generöst: 4,5 miljoner dollar.

Det blev lite hallå kring affären, så Gingrich har beslutat att avstå från förskottet. Förlagets ägare är Rubert Murdoch.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 15 augusti 1995

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email