Bankstödet är off the record

Stödet till bankerna kommer att kosta svenska staten 250 miljarder kronor, meddelar Internationella valutafonden. Nyheter fladdrar förbi utan närmare kommentarer medan politikerna träter om småsummor till kommunerna. En kommentar i Aftonbladet 11 maj 2009.


DET VAR 1993, just som svindelkonjunkturen kraschat. På en flygplats hörde jag två affärsmän tala om en artikel på DN-debatt. Bo Södersten hade larmat om hur hundratusentals människor i ”bidragsberoende” ruinerat landet.

– Det förstår ju var och en som kan lägga ihop ett och ett att så här kan vi inte ha det, sa den ene.

– Just det, svarade den andre.

På planet talade de om aktieutsikterna. Var det dags att gå in i bankerna? Det var det.

De sa inget om de statliga bidragen till bankerna.

Nu har bankdirektörerna strött pengar kring sig lika hejdlöst som på 80-talet – och staten skyndar till för att med nya bidrag stötta visionärerna.

Internationella valutafonden gissar att kostnaderna den här gången kan bli nästan 8 procent av BNP eller 250 miljarder kronor.

När det gäller sociala utgifter räknas det alltid brutto. Här räknas det netto, det allmänna förutsätts få igen en del.

Men 250 miljarder går alltså förlorade, om IMF får rätt.

Det hisnande beloppet fladdrar förbi utan närmare kommentarer. Politikerna träter om kommunerna ska få sju eller tio eller kanske femton miljarder i stöd, men bidragen till bankerna är off the record.

”Samhällsekonomin är faktiskt viktigare än statskassan”, skrev Dagens Nyheter i en ledare sist det begav sig. Det skulle inte snålas med stöd till bankerna, ty det ”förbrukar … inga reala resurser; det innebär bara en omflyttning mellan olika konton”.

Med det menas att Sverige inte blir fattigare för att ett antal hundra miljarder rinner ur statskassan ner i händerna på de bankdirektörer som svindlat landet ner i kris. Minus på ett håll blir plus på ett annat.

Efter valet 2010 kommer det att låta som efter valet 1994. Anders Borg eller Tomas Östros kommer att larma om statsskulden och påbjuda besparingar i utgifterna för skolor och vårdhem och arbetslösa, sjuka och pensionärer. På DN-debatt blir det drapor om bidragsberoendet medan bankdirektörerna sprätter med nya miljarder.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 11 maj 2009

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email