Flykt från vanvårdsprofitörer

Regeringen våndas över frågan om ett tak för vinstuttagen från skattefinansierade skolor och vårdinrättningar. Under tiden tar de företagsamma för sig. Till de djärvaste i branschen hör ägarna till Frösundakoncernen. En notis i Aftonbladet 12 juni 2017.


DAGS FÖR riskkapitalbolaget HG Capital att casha in. Frösundakoncernen stajlas för introduktion på börsen, uppger affärstidningarna. Rader av LSS-boenden, HVB-hem och enheter för personlig assistans och åldringsvård ska auktioneras ut. Cirka 9 000 anställda medföljer. I den mån de är kvar.

Tidningen Kommunalarbetaren rapporterar om massflykt från företagets arbetsplatser. Även chefer försvinner i parti och minut. De har fått klara besked av ledningen, säger en av de före detta arbetsledarna:  ”Är du inte med på Frösundas vision så kan du packa ihop din väska och gå hem … Man tar över verksamheter och mer eller mindre kör dem i botten.”[1]

En anställd på ett LSS-boende berättar för mig att nästan alla erfarna arbetskamrater har sagt upp sig. Frösunda dumpade anställningsvillkoren och körde slut på cheferna.

På enheten bor sköra människor som inte klarar det vanliga stöket på skolor och arbetsplatser. De behöver fästen för sina sinnen, ansikten att känna igen, lugnet i det återkommande.

Frösunda ståtar med branschens högsta avkastning på investerat kapital: 18,2 procent, 162 miljoner kronor. VD:n Susanne Sidén tjänade 4 miljoner 2015.

Regeringen velar om tak för vinstuttagen, allianspartierna ylar med lobbyisterna i branschen och SD skyller allt på flyktingarna.

Hur vore det att slänga ut vanvårdsprofitörerna, återföra verksamheterna till det allmänna och låta de anställda göra sina jobb utan inblandning från konsulter i management-by-stress?

Mikael Nyberg, Aftonbladet 12 juni 2017

 

[1]  Kommunalarbetaren 170607, http://www.ka.se/ka-granskar-frosunda


 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email