Riskkapitalet renar Themsen

Från London kommer en ny rapport om marknadskrafternas förmåga. Londons vatten och avlopp silas numera genom privata bokslut. Vinst flyter ut i ena änden, något annat i den andra. En notis i Aftonbladet 22 maj 2017.


SVERIGE OCH STORBRITANNIEN har länge tävlat i grenen låta privat företagsamhet förädla allmänna tillgångar. Sverige var först med att återinföra 1800-talets marknadskaos på järnvägen. Inte ens Margaret Thatcher vågade sig på det. John Major och Tony Blair försökte hämta in försprånget, men det slutade med en serie urspårningar med döda och skadade.

Inom skolan och sjukvården ligger britterna också efter, men i annat är de på hugget. 1989 såldes reningsverk och vatten- och avloppsledningar i London till högstbjudande. Thames Water kontrolleras sedan 2006 av privat riskkapital. Ägarstrukturen omfattar ett dussintal olika företag, företrädesvis registrerade i olika skatteparadis.

2006 till 2015 delade bolaget ut över 1 miljard pund till aktieägarna, rapporterar Financial Times 5 maj. Summan motsvarar hälften av kostnaden för inköpet av anläggningen. Verkställande direktören fick över 2 miljoner pund i ersättning för sina insatser 2015, en höjning med 60 procent.

Till bedrifterna hörde utsläpp av 4,2 miljarder liter orenat avloppsvatten i Themsen och en av dess bifloder under tre år. Flugor svärmade över vattnet och död fisk flöt omkring i sörjan.

Bolaget har ålagts att betala ett skadestånd på 20 miljoner pund, en summa motsvarande två veckors vinst.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 24 maj 2017

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email