Blomstrande handel

Opiumaffärerna är i full gång igen i Afghanistan. LO-tidningen 16 februari 2004.


AFFÄRSLIVET BLOMSTRAR i Kabul, rapporterar Financial Times. De flesta afghaner tjänar omkring en dollar om dagen, men i huvudstaden finns det efterfrågan på de mest exklusiva varor, importerade från utlandet.

Diplomater, journalister och hjälparbetare från väst sprider hårdvaluta omkring sig. En chaufför vid en utländsk ambassad kan tjäna 500 dollar i månaden. Det är tio gånger så mycket som en läkare i offentlig tjänst får.

För knappt fem år sedan var 46 utländska hjälporganisationer på plats. Idag är de 350. Det driver upp priserna på bostäder och personal. En ingenjör som återvänt från exilen berättar att han tjänar flera tusen dollar i månaden på att hyra ut sitt hus i den förnämare delen av staden. Då har man råd att köpa en flaska Hugo Boss för 48 dollar till sin hustru.

Sedan USA anföll landet och störtade talibanerna har det också blivit fart på jordbruket. Livsmedelshjälpen från utlandet lamslog visserligen marknaden för många bönder, men möjligheter att odla alternativa grödor öppnade sig igen. Under talibanernas sista år var opiumodlingarna inte större än 1.685 hektar. Förra året omfattade de 61.000 hektar, meddelas det från Vita Huset i Washington.

Opiumindustrin omsätter omkring 2,5 miljarder dollar om året. Det är stora pengar i ett land där produktionen i den legala ekonomin inte beräknas uppgå till mer än 4 miljarder dollar.

Mycket av inkomsterna ackumuleras i Kabul. ”Knarkpengarna har multiplikatoreffekter”, förklarar Internationella valutafondens lokale representant. ”Folk här investerar dem.”

Mikael Nyberg, LO-tidningen 16 april 2004

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email