Den gemensamma välfärden säljs ut, infrastrukturen förfaller och i arbetslivet hårdnar villkoren. Men de politiker som de senaste åren administrerat eländet får fortsatt förtroende. Hur hänger det ihop? Det har med bankerna och de svindlande bostadsaffärerna att göra, hävdar jag i en längre analys i tidskriften Clarté nr 4/2010. Artikeln finns även att läsa i ett pdf-utdrag med diagram och noter här. Läs mer »
Årsarkiv: 2010
Tågen står – pyramidspelet rullar på
Samtidigt som tågtrafiken ökar skär regeringen ner anslagen till järnvägen. Hur kommer det sig? Staten snålar med allmännytta och gemensam välfärd men pumpar in pengar i bankerna och deras bostadsaffärer. Landets rikaste hushåll tjänar stort på statsbidragen till bostadssvindeln. De är de mest skuldsatta i landet och de röstar på moderaterna. Men också andra lockas av en politik som underblåser spekulationerna. En artikel i Aftonbladet 9 december 2010. Läs mer »
Natos knektar
Ännu en död svensk soldat i Afghanistan och krigsaktivismen flammar högre än på länge. Ett korrektiv kan vara att läsa Britt-Marie Mattssons bok om neutraliteten. Hon ogillar bortfifflandet av alliansfriheten och varnar för en utrikespolitik som formas i förtroliga samtal med stormakternas företrädare. En recension i Aftonbladet 22 oktober 2010. Läs mer »
Ur spår med Anders Borg
I valet ömmade regeringen för järnvägen. Nu skär den ner anslagen till investeringar och underhåll. Pengarna går till vägbyggen i stället. Och så bankerna förstås. En inpass i Aftonbladet 21 oktober.
Läs mer »
Letter mot Reinfeldt, Borg och Bildt
Anders Borg lovar regeringen i Riga sju miljarder kronor i kredit. På villkor att den håller sitt folk i ränteslaveri. Oppositionsledaren Janis Urbanovics protesterar. En notis i Aftonbladet 28 september 2010. Läs mer »
Guide till slott och adlig köttmarknad
Bengt Ericson har skrivit en läsvärd bok om ”den nya överklassen”. Ja, så särskilt ny är den nog inte. Det handlar snarare om en bedagad borgerlighet. Och någon utväg ur den alltmer parasitära kapitalismen känner Ericson inte till. Han försöker till och med göra välfärdsstaten ansvarig för klasskillnaderna. En recension i Aftonbladet 17 september 2010. Läs mer »
Farvälfärden
När det drar ihop sig till val talar politiker gärna om välfärden. Fredrik Reinfeldt säger sig värna ”välfärdens kärna”. En läsare har ett förslag som gör det lättare att genomskåda retoriken. En notis i Aftonbladet 17 september 2010. Läs mer »
Säker vinst på handikapp
Riskkapitalbolag tar över alltmer av vården av funktionshindrade, rapporterar tidskriften Intra. Tillflödet av skattemedel lockar. För egen del undviker bolagen att betala skatt. En notis i Aftonbladet 16 september 2010. Läs mer »
Det stora tågrånet
Dödsolyckor, snökaos och resenärer som sitter fast i trasiga tåg i timmar – gällande transportpolitik har nått vägs ände. Politikerna har med bolagiseringar, privatiseringar och avregleringar dragit ett marknadsmässigt elände över järnvägarna. Det slutade med svåra tågkrascher i Storbritannien och med åternationalisering i Nya Zeeland, men i Sverige står det korttänkta högt i kurs. Ett reportage i Aftonbladet 10 september 2010. Läs mer »
Med marknadsmatematik ut i syndafloden
”Chockerande.” Så skriver Martin Wolf, före detta Världsbanksekonom, nu ledande ekonomisk kommentator i Financial Times, om inkomsternas fördelning i USA de senaste 30 åren. Han varnar för fortsättningen med den ”finansiella domedagsmaskinen”: ”Det blir syndafloden nästa gång.” Men försiktighet är inget för dagens västliga borgerlighet. En artikel i Aftonbladet 17 augusti 2010. Läs mer »