”Det här är bara början”

Fackliga företrädare från Grekland varnar: ”Det som sker hos oss drabbar snart er.” Storbanker i Europa har sprätt iväg flera tusen miljarder euro. Nu ska kapitalen räddas med offentliga stöttor och försakelser från folken. En rapport från ett möte i Stockholm. Aftonbladet 5 juni 2020.


BILDEN ÄR INFRÄTT i medvetandet: Sverige, Tyskland och andra skötsamma EU-medlemmar ställer upp med miljarder för att rädda lata greker ur skuldträsket. Anders Borg har talat om pensioner från 40-50-årsåldern och annan skörlevnad.

Ingen seriös kommentator läser statistiken, ingen går på möte i Stockholm för att höra vad grekiska fackliga ledare har att säga.

Tre företrädare för PAME, en facklig front med 400 000 arbetare bakom sig, tillstod i tisdags att somliga anställda kan gå i pension vid 53 års ålder. Om de först jobbat i 35 år och är redo att leva på en summa som är lägre än låg. Av Atens 20 000 bussförare har 30 eller 40 utnyttjat möjligheten. Landets genomsnittliga pensionsålder är högre än Tysklands.

Men nu ska det karvas i sociala rättigheter. Många kvinnor har knappt ens i utgångsläget någon pension att se fram emot. Det har utbredningen av lösliga anställningar sett till.

Miljarderna från EU och IMF har inget med omtanke om Grekland att göra. Utländska banker, försäkringsbolag och pensionsfonder sprätte iväg över 2.000 miljarder euro i Grekland, Portugal och Spanien i svindelkonjunkturen efter anslutningen till EMU. Nu ska storbankerna räddas med nödlån från det offentliga och förtroendeingivande uppoffringar från folken.

– Det här är bara början, säger Giannis Tasioulas, ordförande för grekiska byggfacket. Vi ser inget slut på krisen. Det som sker hos oss drabbar snart er.

Han talar om att lämna EU och Nato, förordar den socialistiska vägen. Inget för en seriös kommentator.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 5 juni 2010

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email