SJ sorterar ut städare

I Norge gör sig världskoncernen ISS av med personal som inte klarar de nya kraven på hotellen: städa 24 rum per dag i stället för som tidigare 15-16. I Sverige lyckades ISS och dess ägare, amerikanska Goldman Sachs och Wallenbergarnas EQT, inte få erforderlig lönsamhet ur sitt kontrakt med SJ. Det statliga aktiebolaget tar därför över städningen i egen regi. Men personalen får inte följa med – trots att många en gång började som städare hos Statens Järnvägar. En notis i Clarté nr 4/2011.


FÖRR FICK STÄDERSKORNA på Park Inn, Radisson Blu och Thon Hotel Gardermoen i Norge bonus om de städade fler än 15-16 rum på en dag. Nu ska de klara 24 rum varje dag.

Cheferna säger att om de inte klarar 24 rum tjänar företaget inga pengar och då kan de se sig om efter ett annat jobb.

Det är ingen tomt hot.

Företaget heter ISS. Det har en halv miljon anställda världen över – städare, fastighetsskötare, väktare, kontorister och andra. Största ägare är storbanken Goldman Sachs. Näst största ägare är Wallenbergdirektörernas riskkapitalbolag EQT. Goldman Sachs chef återfinns på topplistan över USA:s miljardärer. EQT:s intressenter finns på den svenska motsvarigheten.

Det är herrar som vet hur man håller ett hotell i toppskick.

– Vi kan städning, säger ISS-direktören Jan Björneboe. Vi städar över hela världen.

Företaget uppmanar städerskor som inte klarar sina 24 rum att hoppa över rasterna.

I Sverige lyckades ISS, trots denna kompetens i världsklass, inte få önskad lönsamhet i städningen av SJ:s tåg. Således sade man upp kontraktet och gav personalen sparken.

SJ tar över städningen i egen regi men vill inte ta över städarna, trots att många av dem jobbade på SJ före bolagiseringen 2001.

Cheferna på SJ vet hur man håller tågen i toppskick. Med en personalpolitik i världsklass hoppas man kunna rekrytera medarbetare som för en billig penning hastar sig igenom vagnarna.

SEKO organiserar protestaktioner till stöd för de uppsagda städarna. Mer information på www.sekotc.se.

Mikael Nyberg, Clarté nr 4/2011

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email