Reno Norden avslöjat på band

Sopkonflikten har hamnat i Arbetsdomstolen. Arbetarna som sade upp sig riskerar böter för olovlig stridsåtgärd. Men av en bandinspelning som blivit offentlig i efterhand framgår att företagets företrädare for med osanning i rätten. Notis i Aftonbladet 5 februari 2018.


SOMMAREN 2017 sitter företrädare för sopgubbarna hos Reno Norden i Stockholm i förhandling med sina chefer. Arbetet ligger nere därför att företaget söker tvinga sina anställda att delta i en nyckelinventering, en uppgift som inte ingår i deras avtalade arbetsuppgifter. Dessutom en tvistefråga som facket har tolkningsföreträde i.

Hans Johansson från Biltrafikens arbetsgivareförbund för företagets talan. En av sopgubbarna frågar honom: ”Blir det uppsägningar?” Han svarar: ”Uppsägningar? Det blir avsked.” Beskedet upprepas under mötets gång.

Någon rättslig grund för att avskeda arbetarna har företaget inte. Johansson försöker till och med ge sken av att Arbetsdomstolen är inblandad i avskedsprocessen. Ett påhitt.

Sopgubbarna tror att de kommer att få sparken. De väljer att säga upp sig.

Nu riskerar de ett skadestånd på 5 000 kronor var för olovlig stridsåtgärd.

Arbetsgivarsidan hävdade vid rättegången i AD att de aldrig talat om avsked. Ord stod mot ord.

Men i efterhand har en bandinspelning från mötet blivit offentlig. Där framgår att företagets företrädare for med osanning i rätten. Inspelningen finns att tillgå på Frances Tuuloskorpis blogg.

AD meddelar sin dom 28 februari.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 5 februari 2018

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email