Ekvationen bakom förödelsen av Falluja

Vad tjänade det till att lägga Falluja öde? Eliot Cohen på Pentagon föreslår att vi ska lära av general William Tecumseh Shermans motto från 1864: ”Fruktan för Gud öppnar vägen till visdom”. LO-tidningen 11 februari 2005.


E CohenEN KVINNA FRÅN FALLUJA återvänder till sitt hem. Det är förött. På spegeln har de amerikanska soldaterna skrivit något. Hon kan inte läsa de främmande orden men förstår vad de vill säga: ”FUCK IRAQ AND EVERY IRAQI IN IT!”

Det är en scen ur ett reportage som nyligen visades på engelska Channel 4. Ali Fadhil, en läkare från Bagdad, reser runt bland de flera hundratusen invånare som ännu två månader efter angreppet är fördrivna från sin stad. Han följer några av dem tillbaka.

– Jag kunde inte fatta det, säger han. Hela stan är förstörd. Det var en stor chock. Jag kunde inte tro att förödelsen skulle vara så omfattande.

Hundar äter av liken. Folk gräver med händerna efter minnen av sina hem. El, vatten och avlopp är utslagna.

1.200 ”terrorister” oskadliggjordes i Operation Phantom Fury, meddelar Pentagon. Ali Fadhil tror inte på denna likräkning. Det gravfält för martyrer han besöker har bara ett sexiotal nya gravar. En motståndsledare berättar att milisen lämnade staden i god ordning för att samla krafter på annat håll.

Så vad tjänade det till att lägga Falluja öde?

En rapport i Newsweeks nätupplaga antyder uträkningen. USA:s officerare är bekymrade. Kriget går illa – ”vi är på defensiven just nu och vi förlorar”. Orsaken är det aktiva eller passiva stöd motståndsmännen får från befolkningen, framför allt i de sunniarabiska områdena, förklarar en anonym militär talesman. Därför behövs offensiva operationer som framkallar ”en rädsla för att bistå motståndet”:

– Sunnibefolkningen betalar inget pris för det stöd den ger terroristerna. Ur deras synvinkel kostar det ingenting. Vi måste ändra den ekvationen.

Detta sätt att räkna är tradition i USA:s krigsmakt.

Den nya vapentekniken gör inte kriget skonsamt, förklarar professor Eliot Cohen, medlem av Pentagons inflytelserika Defense Policy Board. Tvärtom, tillstår han, dagens amerikanska strateger tillämpar samma doktrin som general William Tecumseh Sherman i offensiven mot sydstaterna 1864: ”Fruktan för Gud öppnar vägen till visdom.” Det gäller att injaga skräck hos de fientliga folkmassorna och förgöra deras försörjningsmöjligheter: ”Det verkar sannolikt att civilbefolkningar eller stora delar av dem även i fortsättningen kommer att vara mål för terror… I många fall idag är krig detsamma som att använda vapenmakt, i synnerhet flygvapnet, mot det civila samhället.”

Det finns ingen kritik i dessa ord. Professor Cohen förordar den krigföring han på distanserad akademikerprosa beskriver. Han drar upp planer för den.

Jag ser honom på bild: mustasch och prickig fluga. I vår föreställningsvärld är han ingen terrorist. I vår föreställningsvärld är han en av dem som leder kriget mot terrrorismen.

Mikael Nyberg, LO-tidningen 11 februari 2005

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email