Vita huset bannlyser ännu en svensk

I flera år har han stått under polisövervakning. Säpo har inte hittat något som ens räckt till åtal enligt terroristlagstiftningen. Men när Vita Huset säger att han är agent för al-Qaida är det inte tal om rättslig prövning. Han blir bannlyst av FN, EU och den svenska regeringen. En kommentar i Aftonbladet 9 december 2006.


SÅ HAR VITA HUSET behagat bannlysa ytterligare en svensk medborgare. FN, EU och Rosenbad hör och lyder. Beslutet verkställs som sist vid sidan om grundlag och fördrag om mänskliga rättigheter.

Liksom i fallet med de tre svenskarna från Somalia är bevisbördan omvänd: det åligger den utpekade att övertyga myndigheten i USA om sin oskuld. Det är enda formella möjligheten att bli struken från FN:s terrorlista.

I Marocko, där den kungliga säkerhetsapparaten undertrycker ett växande folkligt motstånd, är den aktuelle mannen sedan länge stämplad som al-Qaida-agent. Samma uppgifter återkommer i det amerikanska material UD fått ta del av.

Underrättelser från två regimer som gjort sig kända för tortyr, godtyckliga frihetsberövanden och allmän laglöshet ligger alltså till grund för bannlysningen. Vad gör den svenska regeringen? Den ser i dessa påståenden skäl att inte göra minsta lilla för att försvara sin medborgares intressen. Den ingrep inte under behandlingen i säkerhetsrådet och den har inte för avsikt att agera i EU.

Märk väl att den man som nu försätts i ekonomisk karantän stått under övervakning i flera år. Säpo har uppenbarligen inte hittat något som räckt till åtal enligt den för åklagaren mycket tillmötesgående svenska terroristlagen.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 9 december 2006

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email