Livsfarlig åldringsvård

En undersökning i Storbritannien visar att privata vårdhem för gamla är betydligt sämre än de offentliga på att ta hand om sina patienter. Det är rent ut sagt vådligt att vistas på de vinstdrivande institutionerna. En notis i Aftonbladet 12 oktober 2011.


SKATTEFRIA VINSTER på skattebetalarnas bekostnad – det är affärsmodellen för dagen. Privatkapitalister tar för sig av de tillgångar som politikerna i valfrihetens namn dumpar på marknaden. De suger in lånat kapital i ena änden, pumpar ut vinster i den andra och lämnar utsugna och svårt skuldsatta företag efter sig. Utvunnet kapital placeras i lämpligt skatteparadis.

Southern Cross, Storbritanniens största kedja av vårdhem för gamla, har just gått i putten efter att ha varit i händerna på amerikanska Blackstone Capital Partners. Vårdbolaget är så tärt av skulder och hutlösa hyror att det två år efter sin börsintroduktion måste avvecklas.

Regeringen i London lovar att patienterna inte ska bli lidande.

Så ser riskfördelningen ut: säkra vinster till riskkapitalisten, efterräkningar till det allmänna.

Samtidigt redovisar Financial Times en granskning av kvalitén inom den brittiska åldringsvården. Myndigheterna gav 2010 lågt betyg till vart sjunde privat vårdhem. Vart elfte offentligt och icke vinstjagande vårdhem fick motsvarande betyg.

”Det har gått så långt att det börjar bli farligt för patienterna – och det kommer att bli värre”, säger en av kvalitetsinspektörerna. ”Om jag hade en släkting med behov av åldringsvård skulle jag vara orolig.”

Kvalitetsinspektionerna skärs ner med 70 procent i år.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 12 oktober 2011

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email