Välfärdsslakt på export

”Den svenska modellen” har fått en ny innebörd. Nu handlar det om att snabbare än andra avveckla välfärdsstaten, Almega, Friskolornas Riksförbund, Riskkapitalföreningen och andra intressenter ordnade nyligen konferens i ämnet. Jag var där och lyssnade. En notis i Aftonbladet 8 december 2012.


DEN SVENSKA MODELLEN är ännu omtalad. Men begreppet har fått en ny innebörd. Den nya svenska modellen är att snabbare än andra avveckla den gamla.

Det ska vi vara stolta över, förklarade Almega, Friskolornas Riksförbund, Svenska Riskkapitalföreningen, Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv när de kallade till konferens i veckan.

Socialdemokraterna var först med valfriheten, hävdade Helene Hellmark Knutsson (S). Hon gav de borgerliga en eloge för att de hakade på.

– Ingen vill stänga valfriheten. Men vi ser allt sämre resultat. Vi tappar inom skolan och vården.

Då gäller det att ta nya tag med målbilder och effektivitet.

Odd Eiken, vice VD på Kunskapsskolan, ser belåten ut. Framtiden är inte byskolor och kooperativ utan världsmarknad och kapitalackumulation.

– Det finns 78 000 appar för elever. De flesta kommer att faila ut när entusiasterna som introducerat dem på sina skolor drar vidare. Ska du få hävstång måste du integrera det bästa i en sammanhållen värdekedja.

Koncernen växer i Storbritannien, USA och Indien. Lärare kan berätta om sviktande kunskaper hos dess svenska elever, men det har lika liten betydelse som smaken på kaffet hos Starbucks. Vinsterna utvinns ur varumärket – och värdekedjan som hör till.

– Framtiden för svensk välfärdsexport är ljus, säger Eiken. Bara vi inte kluddrar till det genom att undanröja förutsättningarna för den.

Det skulle bli protester mot vinsterna inom välfärden utanför lokalen. Men moderatorn kan lugna publiken.

– Den permanenta revolutionen är inställd på grund av vädret.

Hä. Hä.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 8 december 2012

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email