NSA spionerar på svenska industrier

En väsentlig nyhet fladdrade nyss förbi utan upptäckt i mediebruset: Sverige är på den hemliga tio i topp-listan över länder som signalspaningsorganet NSA ska prioritera i sitt industrispionage. Syftet är att tidigt uppdaga tekniska genombrott som kan få militär, ekonomisk eller politisk betydelse. En artikel i Aftonbladet 5 november 2013.


SPIONORGANET NSA har fått i uppgift att bevaka ”strategiska teknologier under utveckling”. Tio länder ska ägnas särskild uppmärksamhet. Ett av länderna är Sverige.

Uppgiften kommer från dokument som New York Times publicerade 2 november, en Strategic Mission List för USA:s signalspaning från 2007.

Målet är att avstyra ”teknologiska överraskningar” som rör bland annat hög- och lågenergilasrar, data- och informationsteknik och nanoinstrument. Intresset är inte bara av militär natur. Underrättelsemaskineriet ska fokusera på tekniska och vetenskapliga framsteg som kan ”ge strategiska militära, ekonomiska eller politiska fördelar”:

”Det framväxande strategiska tekniska hotet förväntas i första hand komma från Ryssland, Kina, Indien, Japan, Tyskland, Frankrike, Korea, Israel, Singapore och Sverige.”

Företrädare för den tyska industrin varnar efter Snowdens avslöjanden för industrispionage och efterlyser skyddsåtgärder och investeringar i en självständig europeisk IT-utveckling. Danska industriförbundet manar medlemsföretagen att gå över till kurirpost.

Men i det offentliga Sverige är det så tyst som det kan bli.

Vita Huset bedyrar att det inte handlar om simpelt industrispionage. Det är landets säkerhet som står på spel.

Argumentet skymmer att USA:s industriella och tekniska utveckling sedan länge är tätt förbunden med dess krigsmakt och spionorgan. Pengar från Pentagon har finansierat utvecklingen av allt från de första datachipen till Apples röststyrda artificiella assistent.

”Landets säkerhet” innefattar en strävan att säkra USA:s globala ekonomiska och politiska företräden. Allt som NSA kan snoka reda på i sin kamp mot ”det framväxande strategiska tekniska hotet” kommer att omsättas i nya industriella forsknings- och utvecklingsprogram för säkerhetens skull.

Svensk statsledning och företagsamhet tackar för intresset.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 5 november 2013

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email