I Nederländerna är den politiska trianguleringen fullbordad: liberaler och socialdemokrater i samma regering, eniga om att avveckla välfärdsstaten. En notis i Arbetet 1 november 2013.
EXTERTERNA KALLAR DET triangulering. Partierna knycker varandras käpphästar och låter PR-konsulter pröva minsta stavelse i opinionsmätningar och fokusgrupper.
Moderaterna putsar på sin logga och byter namn från ”nya arbetarpartiet” till ”Sveriges arbetarparti”.
Socialdemokraterna uppträder som det nya företagarpartiet, tävlar med Anders Borg i tillbedjan av budgetens överskottsmål och försöker sig på att vara både för och emot skattesänkningar för välbeställda.
Spelet kommer att fortgå intill valnattens sista timmar.
I Nederländerna ges klarare besked. Nytillträdde kungen Willem-Alexander talar till parlamentet. ”Den klassiska välfärdsstaten utvecklas sakta men säkert till ett ’deltagande samhälle'”, säger han, ett samhälle där människorna får ta vara på sig själva i den globala konkurrensen och på ålderns höst.
Landets regering ser i krisens nedskärningar mer än nödåtgärder. Det handlar om ett systemskifte, får medborgarna veta. Landets ledning ämnar permanent begränsa statens sociala åtaganden.
Regeringen är en koalition mellan högerpartiet Liberalerna och socialdemokratiska Arbetarpartiet. Trianguleringen fullbordad. Innanmätet blottat.
Mikael Nyberg, Arbetet 1 november 2013