Klas Eklund försvarar sitt livsverk

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven har kritiserat New Public Management, det nya styrsystem som politiker av olika kulörer infört på skolor, sjukhus och andra offentliga institutioner. Det uppskattar inte en av S-strategerna bakom nyordningen. På Dagens Nyheters debattsida virrar han till det. En kommentar i Aftonbladet 23 november.


KLAS EKLUND, studentrevolutionären som blev nyliberal socialdemokrat och chefekonom på SEB, rycker i Dagens Nyheter 19/11 ut till försvar för sitt livsverk. Stefan Löfven har kritiserat New Public Management, det styrsystem som i politiskt samförstånd påtvingats sjukvård, skola och andra inrättningar. Eklund tror att S-ledaren ”riskerar att kasta ut barnet med badvattnet”.

Den bebis som åsyftas är introduktionen av marknadsmekanismer inom den offentliga tjänsteproduktionen. Klas Eklund var en av strategerna bakom detta skifte.

Med offentliga och privata aktörer som konkurrerar om kontrakt och maximerar sina egna intäkter skulle det bli mindre byråkrati och effektivare verksamhet.

Hur det gick med det kan vi varje dag ta del av i nyhetsrapporteringen. Nu senast berättas att Trafikverket, som med konkurrensen inom banunderhållet fick fördubblade administrationskostnader, blundar för allvarliga säkerhetsbrister ute i spåren.

Eventuella problem har inte med styrsystemet att göra, skriver Eklund. De beror på ”allmän resursbrist”.

Det är att virra till det. Styrsystemet infördes just för att dränera det allmänna på resurser. I flera decennier har regering och riksdag pressat kapital ur det offentliga för att lägga i händerna på den finansaristokrati Eklund betjänar. Processen förutsätter att den yrkeskultur som väglett sjuksköterskor, lärare och banarbetare bryts sönder. Med vanvård på ackord och räls lagad med småspik blir det pengar över till pyramidspelen med bostäder och värdepapper. På köpet gör sig förfallets företagare en hacka.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 23 november 2013

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email