Obama – riskkapitalisternas favorit

Finanskapitalet i USA gör åter storvinster – och tackar presidenten och kongressen med generösa penningbidrag och lönande karriärer efter fullbordat värv. En notis i Aftonbladet 30 mars 2014.


HJULEN SNURRAR PÅ ANDRA SIDAN Atlanten. Federal Reserve förser finansmarknaderna med 55 miljarder dollar i fräscha kapital varje månad. Då kan riskkapitalisterna på nytt sälja sina spekulationsobjekt med förtjänst. Leon Black på Apollo tjänade 546 miljoner dollar förra året, Stephen Schwarzman på Blackstone 375 miljoner och de tre huvudägarna till Carlyle 750 miljoner tillsammans.

”Barack Obama har gjort mer än någon annan president för fastighetsaffärer och privat riskkapital”, förklarar en veteran i branschen för Financial Times.

Sedan Högsta domstolen slog fast att det är konstitutionell rättighet för de förmögna att investera i politiker med rätt gehör har tacksamheten inga gränser. En nätt andel av pengarna från Fed, Vita huset och kongressen letar sig via bidrag till kampanjorganen tillbaka till den politiska sfären.

En demokrat som just ska lämna kongressen sammanfattar: ”Folk skriver ut mångmiljondollarcheckar vecka efter vecka, det är som de ryska oligarkerna, eller hur?”

Från de offentliga uppdragen leder svängdörren ut i välbetalda jobb för de kapitalister som satt fart på ruljangsen. 1974 blev 3 procent av alla kongressledamöter som drog sig tillbaka lobbyister. Idag går 42 procent samma väg.

Mikael Nyberg, Aftonbladet 30 mars 2014

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email