Hur man ordnar dagisplats på övre Manhattan

Aktieanalytikern Jack Grubman hade det inte lätt. Tvillingdöttrar och ingen plats på dagis. Finansmagnaten Sandy Weill erbjöd honom en deal. Dagens Nyheter 27 juni 2003.

FÖLJER MITT BARN till den kommunala förskolan Äventyret. Med ett förtjust skrik stultar hon in bland leksakerna. Jag tänker på Jack Grubman i New York. Han hade det inte lätt. Tvillingdöttrar och ingen plats på dagis.

Jack Grubman var Salomon Smith Barneys främsta aktieanalytiker. Sade han ”köp” kunde han få vilken aktie som helst att klättra upp i skyn.

Men på övre Manhattan letar föräldrar förtvivlat efter plats på de daghem som ska föra barnen vidare till Harvard och de andra elituniversiteten. Avgifterna kan ligga på över 20.000 dollar per år. En förskola på Upper West Side fick 500 sökande till 36 platser. För att komma först i kön måste man marknadsföra sitt barn. ”Om du har trådar att dra i, tveka inte att utnyttja dem”, heter det i en guide till stadsdelens föräldrar.

Jack Grubmans uppgift var att hålla småsparare och fondförvaltare på gott humör i svindelkonjunkturen. Han uppmuntrade dem att investera i redan övervärderade aktier och i nytillkomna IT-bolag utan annan substans än ändlösa utgiftskonton. Så kunde Salomon Smith Barney och dess ägare Citigroup profitera på affärer med IT-bubblans mest uppblåsta företagsledare. Av 1.706 företag som firman granskade 2001, när allt redan börjat spricka, ansågs inte ett enda vara så skralt att allmänheten manades att sälja sina aktier. Mer än hälften av de telekombolag som Jack Grubman följde gick i konkurs. In i det sista rekommenderade han köp av aktier i skandalföretaget WorldCom.

Jack Grubman gjorde sitt jobb. Han var lönsam. Men när börser faller samman och allmänhetens förtroende för marknaden sviktar måste ansvar utkrävas. På lämplig nivå.

Jack Grubman fick myndigheterna på sig. De rotade i hans papper, de granskade hans e-post. Så uppdagades hur man ordnar plats på dagis för två döttrar på övre Manhattan.

1999 kämpade Sandy Weill, en av landets ledande finanskapitalister, om makten över Citigroup. Han behövde stöd i bankens styrelse från chefen för AT&T. Vad kunde han göra för honom? Chefen för AT&T var missnöjd med Jack Grubmans värdering av hans företag. Weill ber alltså den inflytelserike aktieanalytikern på sitt dotterbolag att ”ta en ny titt på AT&T”. Plötsligt, och till synes oförklarligt, för Jack Grubman upp företaget på listan över köpvärda aktier. Samma år får en exklusiv förskola på Manhattan, där hans tvillingdöttrar just beretts plats, ett välkommet bidrag på en miljon dollar från storbanken Citigroup.

Jack Grubman ska betala 15 miljoner dollar i skadestånd och får aldrig mer arbeta i branschen. Hur det gått för hans flickor vet jag inte, men på Äventyret klättrar imse vimse spindel upp i skyn.

Mikael Nyberg, Dagens Nyheter 27 juni 2003

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email