Ryska rubel för respektabilitet

En av Rysslands finansoligarker köper engelska fotbollsklubben Chelsea. En hobby, säger han. I hemlandet brer fattigdomen ut sig. Dagens Nyheter 29 juli 2003.


DEN ENGELSKA fotbollsklubben Chelsea byter ägare. För 150 miljoner pund köper den ryske affärsmannen och guvernören Roman Abramovitj aktiemajoriteten.

– Jag ser det inte som en finansiell investering, förklarar han för Financial Times. Det är mer som en hobby, en lek snarare än en investering. Jag är ute efter något att ha kul med.

Roman Abramovitj är med en förmögenhet på 8 miljarder dollar en av de 50 rikaste personerna i världen. Ryssland har idag, ett årtionde efter Sovjetunionens sammanbrott, 17 dollarmiljardärer.

Deras framgångar påminner om den utveckling Karl Marx tecknar i Kapitalet: i början förökas kapitalen med flit och sparsamhet, men småningom, när mervärdet nått en viss storlek, kan växande andelar av dem spenderas improduktivt. Slöseriet blir till och med en affärsmässig nödvändighet. Med extravaganser ger kapitalägaren prov på sin kreditvärdighet.

Men i den privatkapitalism som rasat i Ryssland sedan 1990-talets början var den första fasen snabbt överstökad. Roman Abramovitj talar gärna om tidigare uppoffringar, men upphöjda borgerliga dygder var inte till större nytta för de blivande rubeloligarkerna. Det som fick deras karriärer att skjuta fart var kriminella operationer och korrupta förbindelser med den politiska överheten (nyss proletärt kommunistisk, nu liberalt demokratisk). Så lade de beslag på de ofantliga tillgångar av framförallt olja, naturgas och andra råvaror som såldes ut för småsummor under presidents Jeltsin styre.

För att säkra de erövrade egendomarna, och för att utveckla affärerna med British Petroleum, Citigroup och andra utländska kapital, behöver de ryska efterföljarna till USA:s gamla rövarbaroner ett mått av respektabilitet. Sådant köper man för pengar.

Flera av oligarkerna har anlitat PR-firmor i utlandet för att förbättra sitt anseende. De köper fastigheter i fashionabla kvarter i London, skriver in sina barn vid de mest exklusiva privatskolorna och satsar stort på välgörenhet. Vladimir Potanin underhåller Guggenheimstiftelsen i New York med över en miljon dollar om året, Michail Chodorkovskij finansierar Eremitagets filial i London, och Roman Abramovitj köper ett av Premier Leagues mest anrika fotbollslag.

I landet som gav de fria företagarna deras rikedomar är den samlade produktionen lägre än under nomenklaturans välde. Fattigdomen har mångfaldigats.

Mikael Nyberg, Dagens Nyheter 29 juli 2003

 

TIPSA GÄRNA DINA VÄNNER!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email